Illustration på personer som deltar i videon MS Connections
Intresseorganisationer över hela världen skapar gemenskap för dig som lever med MS.

Hopp inför framtiden - World MS Day

World MS Day infaller den 30 maj varje år. 2023 spelade vi in frågor och svar om livsstilen kan påverka förloppet av MS. Talare är professor i neurologi, Jan Hillert, läs mer längre ner på sidan.

Internationellt var temat för World MS Day MS Connections. Tanken är att uppmärksamma hur intresseorganisationer över hela världen skapar gemenskap för dig som lever med MS.

Många som drabbas av MS känner sig ensamma och socialt isolerade. Tillsammans kan vi stötta varandra. Som medlem i Neuroförbundet kan du få prata med våra diagnosstödjare, delta i våra aktiviteter och föreläsningar. Ju fler vi blir desto starkare röst får vi också för att kunna påverka beslutsfattare i frågor som rör bra och jämlik sjukvård, rehabilitering och andra rättigheter.

Varmt välkommen att bli en del av vår gemenskap neuro.se/blimedlem

Syftet med MS-dagen är också att öka medvetenheten om sjukdomen och sprida hopp inför framtiden tack vare nya bromsmediciner och framstående forskning. 

Kan livsstilen påverka förloppet av MS?

I samband med MS-dagen 30 maj 2023 spelade vi in en föreläsning med Jan Hillert, professor i neurologi. Han berättar om en spännande forskningsstudie där man studerat betydelsen av livsstilsfaktorer såsom rök-, kost- och motionsvanor samt faktorer relaterade till arbetslivet, såsom fysisk belastning och stress, för förloppet av MS. 

Läs mer om föreläsningen här.

Yoga med Jenny ström

På MS dagen den 30 maj publicerade Sanofi en intervju med Jenny Ström. Hon delar med sig av värdefulla tips och övningar för ditt välmående. Jenny lever med MS sedan 2017 och yogan har hjälpt henne att hitta en balans för välmående genom mindfulness, rörelse och lagom träning.

Länk till yogan finns här.

Vill du dela dina upplevelser och hur du känner dig?

Använd #MSConnections i sociala medier om du vill berätta något, lägg gärna till #neuro

MS Heart Challenge

Den internationella organisationen MSIF hade en utmaning "MS Heart Challenge" MS-hjärtat är en symbol för solidaritet för alla som drabbats av MS. Visa ditt stöd för World MS Day genom att dela ett MS-hjärta på en speciell plats. Ta en foto, dela i sociala medier och använd #WorldMSDay #MSConnections, läs mer i länken.

Global MS Choir

2023 återkommer den digitala kören Global MS Choir och framför en ny sång "Stand by me" av  Ben E. King. Vi delar det internationella framförandet här när det är inspelat och publicerat.

Läs mer här. 

Nedan kan du ta del av några föreläsningar om MS från tidigare år, om du missat dem.

MS och graviditet

I samband med World MS day 2022 gav Katharina Fink, neurolog vid Centrum för Neurologi och Karolinska universitetssjukhuset, en inspelad föreläsning om sin forskning kring MS och graviditet. 

 

Vad kan man göra åt fatigue?

Till World MS day 2021 publicerade vi en digital intervju om en forskningsstudie för att motverka symtomet fatigue. Det kallas även hjärntrötthet och är ett vanligt symtom för alla som lever med MS - multipel skleros. Forskningsstudien som Neurofonden har gett bidrag till, fokuserar på hur man kan minska MS-relaterad fatigue med högintensiv styrketräning. Talare är de som driver forskningsstudien Marie Kierkegaard, sjukgymnast och docent samt Fredrik Piehl, neurolog och professor.

 

Innehållsansvarig: Helene Landersten

Gå med i Neuroförbundet

För bara 32 kronor i månaden får du tillgång till råd, stöd och nätverk.

Jag vill gå med idag!

Någon att prata med

Våra diagnosstödjare vet hur det är att leva med neurologisk diagnos.

Ring eller mejla