Illustration som visualiserar vårdpersonal och patient
MS International Federation (MSIF) där Neuroförbundet ingår, har i år en kampanj med namnet "Min MS-diagnos" och slogan är "Navigating MS together".

Hopp inför framtiden - World MS Day

World MS Day infaller den 30 maj varje år. Vi uppmärksammar dagen med en föreläsning om vilka risker det finns för personer med MS att falla och hur fall kan undvikas. Föreläsare är Charlotte Ytterberg, sjukgymnast och forskare vid karolinska universitetssjukhuset.

Risker för att falla och förebyggande insatser

Den 30 maj 2024 publicerar vi en inspelad och textad föreläsning med Charlotte Ytterberg, sjukgymnast och forskare vid Karolinska Universitetssjukhuset. Hon berättar om forskningsstudien ”Färre fall” för personer med MS som pågår sedan en tid tillbaka.

Charlotte går igenom vilka risker som finns för att falla när man har MS och hur man undviker dem. Hon kommer också ta upp nästa steg i forskningsstudien där de söker deltagare för att utvärdera om ett egenvårdsprogram kan leda till färre fall.

Här kan du se föreläsningen (ca 15 minuter lång) 

Vänligen godkänn marketing cookies för att kunna se videon

Fokus internationellt

Internationellt är temat för World MS Day 2024-2025 Min MS-diagnos. Med temat uppmärksammas vikten av tidig och korrekt diagnos för alla som lever med MS

Den internationella kampanjen anordnas av MSIF (MS International Federation) och belyser globala hinder för att diagnostisera MS. Syftet med kampanjen är att höja medvetenheten genom att dela verkliga berättelser och fakta. MSIF efterlyser bättre MS-utbildning för vårdpersonal, ny forskning och kliniska framsteg inom MS-diagnostik. Tillsammans i flera länder skapar vi stöd för personer med diagnosen MS genom information, kunskap och gemenskap.

Vill du delta i kampanjen?

Du får gärna delta i kampanjen och berätta om din väg till diagnos med inlägg i sociala medier. Använd taggarna #MyMSDiagnosis #WorldMSDay #neuro

Den internationella kampanjen ligger helt i linje med det som vi inom Neuroförbundet både kämpar för och erbjuder. Tillsammans kan vi stötta varandra. Som medlem i Neuroförbundet kan du få prata med våra diagnosstödjare, delta i våra aktiviteter och föreläsningar. Ju fler vi blir desto starkare röst får vi också för att kunna påverka beslutsfattare i frågor som rör bra och jämlik sjukvård, rehabilitering och andra rättigheter.

Varmt välkommen att bli en del av vår gemenskap neuro.se/blimedlem

Syftet med MS-dagen är också att öka medvetenheten om sjukdomen och sprida hopp inför framtiden tack vare nya bromsmediciner och framstående forskning.

Tidigare föreläsningar om MS

Nedan kan du ta del av inspelade aktiviteter och föreläsningar om MS från tidigare år, om du missat dem. 

Kan livsstilen påverka förloppet av MS?

I samband med MS-dagen 30 maj 2023 spelade vi in en föreläsning med Jan Hillert, professor i neurologi. Han berättar om en spännande forskningsstudie där man studerat betydelsen av livsstilsfaktorer såsom rök-, kost- och motionsvanor samt faktorer relaterade till arbetslivet, såsom fysisk belastning och stress, för förloppet av MS. 

Läs mer om föreläsningen här.

Yoga med Jenny ström

På MS dagen den 30 maj 2023 publicerade Sanofi en intervju med Jenny Ström. Hon delar med sig av värdefulla tips och övningar för ditt välmående. Jenny lever med MS sedan 2017 och yogan har hjälpt henne att hitta en balans för välmående genom mindfulness, rörelse och lagom träning.

Länk till yogan finns här.

MS Heart Challenge

Den internationella organisationen MSIF hade en utmaning "MS Heart Challenge" MS-hjärtat är en symbol för solidaritet för alla som drabbats av MS. Visa ditt stöd för World MS Day genom att dela ett MS-hjärta på en speciell plats. Ta en foto, dela i sociala medier och använd #WorldMSDay #MSConnections, läs mer i länken.

Global MS Choir

Här kan du ta del av inspelningar från den digitala kören Global MS Choir från tidigare år.

Läs mer här. 

MS och graviditet

I samband med World MS day 2022 gav Katharina Fink, neurolog vid Centrum för Neurologi och Karolinska universitetssjukhuset, en inspelad föreläsning om sin forskning kring MS och graviditet. 

 

Vad kan man göra åt fatigue?

Till World MS day 2021 publicerade vi en digital intervju om en forskningsstudie för att motverka symtomet fatigue. Det kallas även hjärntrötthet och är ett vanligt symtom för alla som lever med MS - multipel skleros. Forskningsstudien som Neurofonden har gett bidrag till, fokuserar på hur man kan minska MS-relaterad fatigue med högintensiv styrketräning. Talare är de som driver forskningsstudien Marie Kierkegaard, sjukgymnast och docent samt Fredrik Piehl, neurolog och professor.

 

Innehållsansvarig: Helene Landersten

Gå med i Neuroförbundet

För bara 32 kronor i månaden får du tillgång till råd, stöd och nätverk.

Jag vill gå med idag!

Någon att prata med

Våra diagnosstödjare vet hur det är att leva med neurologisk diagnos.

Ring eller mejla