Illustration på personer som deltar i videon MS Connections
Personer som lever med MS från olika delar av världen delar sina erfarenheter om MS och stöd de får.

Hopp inför framtiden - World MS Day

World MS Day infaller den 30 maj varje år. Internationellt är temat för World MS Day 2020-2023 MS Connections. Tanken med kampanjen är att uppmärksamma hur intresseorganisationer över hela världen bidrar till att skapa gemenskap för dig som lever med MS. Syftet med dagen är också att öka medvetenheten om sjukdomen och sprida hopp inför framtiden tack vare nya bromsmediciner och framstående forskning.

Många som drabbas av MS känner sig ensamma och socialt isolerade. Tillsammans kan vi stötta varandra. Som medlem i Neuro kan du få prata med våra diagnosstödjare, delta i våra aktiviteter och föreläsningar. Ju fler vi blir desto starkare röst får vi också för att kunna påverka beslutsfattare i frågor som rör bra och jämlik sjukvård, rehabilitering och andra rättigheter.

Varmt välkommen att bli en del av vår gemenskap neuro.se/blimedlem

MS och graviditet

I samband med World MS day 2022 kommer Katharina Fink, neurolog vid Centrum för Neurologi och Karolinska universitetssjukhuset, berätta om sin forskning kring MS och graviditet. Det blir en inspelad digital föreläsning. 

 

Sprida hopp

MS International Federation (MSIF) har tagit fram denna animerade video som vi har textat på svenska. Med den vill man visa hur intresseorganisationer över hela världen bidrar till att skapa gemenskap för dig som lever med MS. Tillsammans kan vi stötta varandra. Syftet är också att sprida hopp inför framtiden. Forskningen har gjort stora framsteg med nya bromsmediciner och många länder kämpar för jämlik vård och behandling. 

Vill du dela dina upplevelser och hur du känner dig?

Använd #MSConnections i sociala medier om du vill berätta något, lägg gärna till #neuro. Du får gärna dela denna video.

Välkommen att engagera dig på vårt diskussionsforum neuro.se/forum

Global MS Choir

2022 framför den digitala kören Global MS Choir "All You Need is Love" av Beatles. Vi delar det internationella framförandet här när det är inspelat och publicerat.

Läs mer här. 

Not Alone – 2021 

Här kan du ta del av en video där personer med MS runt om i världen berättar om de människor som stöttar dem.

 

Vad kan man göra åt fatigue?

Till World MS day 2021 publicerade vi en digital intervju om en forskningsstudie för att motverka symtomet fatigue. Det kallas även hjärntrötthet och är ett vanligt symtom för alla som lever med MS - multipel skleros. Forskningsstudien som Neurofonden har gett bidrag till, fokuserar på hur man kan minska MS-relaterad fatigue med högintensiv styrketräning. Talare är de som driver forskningsstudien Marie Kierkegaard, sjukgymnast och docent samt Fredrik Piehl, neurolog och professor.

 

Innehållsansvarig: Helene Landersten

Gå med i Neuro

För bara 30 kronor i månaden får du tillgång till råd, stöd och nätverk.

Jag vill gå med idag!

Någon att prata med

Våra diagnosstödjare vet hur det är att leva med neurologisk diagnos.

Ring eller mejla

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet