Någon att fråga om rättigheter – juridisk rådgivning
Neuroförbundets juridiska rådgivare finns till för att medlemmar och deras anhöriga ska känna sig trygga i att kunna bli guidade rätt i olika frågeställningar som uppkommer i samband med bland annat myndighetskontakter.
Neuroförbundets juridiska rådgivare förmedlar fakta i juridiska rättighetsfrågor, hjälper dig att hitta underlag som stöd för din argumentation och ger tips och råd med formuleringar och mallar i den juridiska processen.
Neuroförbundets juridiska rådgivare finns där som ett bollplank, men företräder inte medlemmar, är inte ombud och driver inte enskilda medlemmars rättsliga ärenden.
Våra juridiska rådgivare tar dock med sig medlemmars erfarenheter och frågeställningar in i Neuroförbundets arbete och ger förslag till vårt övriga påverkansarbete.
Som medlem kan du ringa till den juridiska rådgivningens växel så kontaktar vår juridiska rådgivare dig så snart som möjligt och bokar in en telefontid. Du kan även mejla oss dina frågor och funderingar.
Kontakta Neuroförbundets juridiska rådgivning
08-677 70 19
Du kan också hitta mycket användbar information här på våra juridiksidor.
För komplicerat att ansöka om bostadsanpassning
Trots goda intentioner blir det allt svårare för Neuros medlemmar att få bostadsanpassning. Men det finns hopp. Under lång tid har vi sett fler och fler neddragningar inom det funktionshinderpolitiska området. Det finns ljuspunkter, men hoppet om en vändning känns långt borta.
Personlig assistans – en fråga om jämlikhet
”Rätten till personlig assistans ska aldrig svaja för att en assistansanordnare förlorar sitt tillstånd eller att en kvällstidning har en rubrik om fusk. Misskötsel och kriminalitet ska självklart beivras, men låt inte ivern gå överstyr så att gränsen bli suddig och min självständighet ses som fusk.” Det skriver Maria Lillieroth, ombudsman och juridisk rådgivare på Neuroförbundet i en debattartikel.