En illustration av en nervcell i centrala nervsystemet. Cellen är rödfärgad i olika nyanser och bakgrunden är svart som om cellen flyter runt i rymden.
Lyssna, lär och diskutera om polyneuropati - en neuromuskulär sjukdom. Bild: irfan ullah, Pixabay.com.

Konferens om polyneuropati den 1 okt

En halv miljon i Sverige lever med neurologiska skador eller sjukdomar. För att uppmärksamma det hålls Neurodagen i hela landet. Neuro Uppsala-Knivsta ordnar en konferens om polyneuropati, med en av Sveriges främsta specialister, en forskare, en ortopedingenjör och en diagnosstödjare på talarlistan!

När: Torsdag 1 oktober, kl. 10.00 - 13.30
Var: Konferens online i Teams. Länk för att delta: Neurodagen 2020

Vi välkomnar dig som är intresserad, anhörig eller själv har polyneuropati. Du som arbetar inom vård- och omsorg och har kontakt med personer med polyneuropati är förstås också välkommen! Målet med konferensen är att starta en ”mötesplats” där personer med polyneuropati och anhöriga kan träffas, prata, stötta och tipsa varandra. 

Programmet har fyra föreläsningar med en kort paus mellan varje. Moderator är Kristina Niemi, kanslichef för Neuros förbundskansli.

  • 10.00 - 11.00  Föreläsning om polyneuropati samt frågestund
    Föreläsare är Kristin Samuelsson, forskare och överläkare vid Karolinska sjukhuset. Kristin är en av de få svenska neurologer som fördjupat sig i den neurologiska diagnosen Polyneuropati.
  • 11.10 - 12.10  Föreläsning om ortopedtekniska hjälpmedel samt frågestund
    Föreläsare är Pia Flisberg, legitimerad ortopedingenjör på TeamOlmed i Uppsala.
    Polyneuropati påverkar nerverna som finns i benen vilket ofta leder till försämrad känsel i fötterna och svårare att gå. Fokus är på hjälpmedel som underlättar när man fått problem med ben och fötter.
  • 12.20 - 13.10  Föreläsning om diagnosstöd samt frågestund
    Föreläsare är Katarina Samuelsson, diagnosstödjare för polyneuropati på Neuro. En diagnosstödjare är en person som själv har erfarenhet av att leva med en neurologisk diagnos, eller en person som är närstående till någon med en neurologisk diagnos. De ger stöd genom samtal.
  • 13.10 – 13.20 OBS! Nyinsatt: Magnus Tordstein, forskare och universitetslektor vid Linköpings universitet, ska tala om en ny teknik för att behandla smärtande polyneuropati.

Har du frågor kan du mejla dem i förväg till Neuro Uppsala-Knivsta.
Det går också att ställa frågor i en chatt under konferensen.

Varmt välkommen!