text om att vara barn till någon med neurologisk diagnos. Bakgrundsbild ett barn som rider på pappas rygg. Bild från Pixabay. av MabelAmber

Digitala anhörigträffar 2020-2023

Här kan du se vilka teman vi haft på våra digitala anhörigträffar mellan 2020-2023.

Sidan med de nya anhörigträffarna med start 2024 finns här.
Neuro.se/Anhörigstöd/Anhörigträffar

.................................................................................................

Tack till alla er som har deltagit i höstens träffar ❣ 

God jul och Gott nytt år ❣

Vi ses igen 2024

❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤

 

Har du några frågor gällande träffen eller har du önskemål om något särskilt tema så hör av dig till mig.

Hälsningar Katarina
Mejl: katarina.aldelin@neuro.se

*****************************************************************

Önskar du personligt stöd och kontakt? Ett samtal med en anhörigstödjare är ett telefonsamtal med en medmänniska som ger råd och stöd till någon som befinner sig i liknande situation. Det är inte kopplat till en specifik diagnos.

Vi erbjuder anhörigstöd till dig som är medlem i Neuro. Som medlem kan du ringa vår stödväxel, så kontaktar en anhörigstödjare dig så snart som möjligt, du ska som längst behöva vänta sex dagar.

Ring vår stödväxel och be att få samtal med någon av våra anhörigstödjare: 08 677 70 11

Du kan också mejla anhorig@neuro.se om du bara vill ha en skriftlig dialog.

*********************

Hjärnan är fantastisk när den får rätt förutsättningar!

Under december kom Carina Holgersson och berättade om resan från att vara extremt hjärntrött tillbaka till livet. Vi fick flera tips och strategier hur hjärntrötthet kan hanteras och tränas bort. 

***************************************************************

Under november träffen pratade Julia Svahn om när livet inte blir som man har tänkt sig.

Vi har ofta en tanke, plan, dröm, vision, önskan... ja, en bild av hur vi önskar och vill att olika saker ska vara eller utveckla sig i livet. I vissa delar får vi se det uppfyllas och kan glädjas åt det. I andra känner vi sorg och besvikelse när något inte blir som vi tänkt.
Att stanna kvar i önskan om att ”det skulle inte vara så här” tar ofta mer energi än om man lyckas hitta till en acceptans för det som är. Det betyder inte att man slutar önska och vilja saker, bara att det blir annorlunda.

Genom att få förståelse för hur sin kropp, sitt nervsystem och sina tankar fungerar rent fysiologiskt vid denna typ av stress gör det mer möjligt att se sin situation med klarare blick. Vi arbetar med förståelse för sin egen situation, gruppsamtal och
reflektioner. Jag ger verktyg som kan vara välgörande för att självreglera nervsystemet och komma i kontakt med kroppen, känslor och tankar genom andningsteknik, rörelser och alternativa tankesätt

***************************

Under oktoberträffen hade vi vår egen anhörigstödjare Catharina Wedin med oss. 
Catharina delade med sig av sin kunnighet som anhörig och anhörigstödjare, om tankar och funderingar som ofta uppstår i samtal med anhöriga. På slutet diskuterade vi våra tankar och erfarenheter kring ämnet. 

*******************

Under höstens första träff kom Julia Svahn, som bland annat arbetar som anhörigstrateg, och berättade om empatistress. Hur man behåller livskraft och medkänsla för sig själv även i utmanande tider. Hur känns det att må bra? Hur hittar du tillbaka till den plats där du finner balans, kraft och hopp? Genom att använda sig av kroppens visdom parallellt med tankar och känslor, ger du dig en större möjlighet till en hållbar hälsa. På slutet diskuterade vi våra tankar och erfarenheter kring ämnet.

 

 

Trevlig sommar 🌺

Nu är det dags för oss att ta ett välförtjänt sommarlov och njuta av de soliga dagarna som ger oss möjlighet att vilja och ladda upp inför kommande utmaningar, och möten.

Vi vill också passa på att önska är alla en underbar sommar. Ta vara på tiden med era nära och kära, skapa fina minnen och njut av värmen och naturen. Vi hoppas att kunna ses i höst igen. 

Tack än en gång för ert deltagande och engagemang. Vi är oerhört tacksamma för er närvaro.

Vi önskar er en fantastisk sommar 🌹

Kristina och Katarina

Vid frågor? Kontakta: Katarina Aldelin, katarina.aldelin@neuro.se

 

 

Tidigare anhörigträffar:

Terminens sista träff i juni

Under terminens sista träff berättade Julia om hur man kan orientera sig i samhället: Vad finns det för slags stöd att få? Vilka rättigheter har du som anhörig? Och vilka skyldigheter har kommunen/vårdgivaren? 
Hon gav oss tips och råd hur vi kan reflektera kring hur vi kan stödja våra närstående utan att själva släppa fokus på eget välmående. Ofta är det primära fokus för dig som anhörig att din närstående mår bra. Kan ni må bra samtidigt?

 

Under våren 2023 har vi fått gå en inspirerande kurs om välmående och stresshantering med kursledaren och hälsopedagogen Julia Svahn.

Under jan - maj har Julia gett oss användbara kunskaper och vägledning för en balanserad vardag med återhämtning. Om nervsystemet och stress, andningsteknik, enkla och välgörande rörelser, tips och övningar för en bättre sömn och kunskap hur vi tar hand om den fascinerande fascian. 

Kvällarna avslutades med en skön avslappning i en guidad meditation.

Kursen har pågått under hela våren en gång i månaden och det fungerat bra att vara med vid en fristående träff av dessa också.

Hösten 2022

Den 1 december besökte Susanne Wettby Handläggare Bidragsstiftelsen/SVCR och Julia Svahn som i många år har arbetat med anhörigskap och stresshantering. Julia avslutade träffen med kort avslappande meditation för att släppa julstressen.

Kort om Bidragsstiftelsen, de delar ut bidrag till personer med nedsatt rörelseförmåga.  Man kan få bidrag för en utbildning, en resa, ett hjälpmedel eller något annat som förenklar eller förbättrar vardagen.

Susanne  informerade om vad man kan söka för (ändamål) Hon tog även upp ansökningsprocessen, hur ansökan går till, (digitalt eller via post). Vilka dokument som måste bifogas ansökan.

Biblioterapi /Att läsa och skriva för självomsorg

Den 3 november besökte skrivpedagog och frilansjournalist Eva Bergstedt oss för att berätta mer om det biblioterapeutiska arbetssättet och vad människor med erfarenhet av metoden har att säga om den.

Går det att med hjälp av litteraturen, samtal om det lästa och eget skrivande förstå sig själv bättre? Ja, det visar internationell forskning. Studier visar också att biblioterapi kan ha positiva effekter för att lindra smärta, ångest och depression.
Arbetssättet kallas biblioterapi, en metod som började utvecklas för hundra år sedan och länge använts bland annat i USA, England och Finland. Under senare år har den börjat spridas även i Sverige.

Metoden används bland annat i anhöriggrupper i Skåne som främst använder sig av det reflekterande skrivandet. Syftet är att ge fler chansen att upptäcka skrivandet som ett verktyg för självomsorg och att få nya perspektiv på sin tillvaro.

Nationella anhörigdagen den 6/10

Torsdagen den 6 oktober, nationella anhörigdagen - fick vi besök av Julia Svahn, anhörigstrateg i Sundbyberg stad som berättade om hur anhörigstödet ser ut i Sundbyberg.
Anhörigstöd kan se olika ut i olika kommuner och regioner. Vad kan man förvänta sig som anhörig? Vilka är mina rättigheter och skyldigheter? Har jag ens skyldigheter som anhörig?

Har kommunen och regionen skyldigheter mot mig som anhörig och hur ser det ut i så fall?
Hur gör jag för att söka stöd för min närstående och för mig själv?
PS. Anhörigdagen instiftades av Anhörigas riksförbund 2005 och den 6 oktober är de anhörigas egen dag!

Torsdag den 1 september medverkade Neuros juridiska rådgivare, Maria Lillieroth. Maria har lång erfarenhet som jurist inom LSS, samt som rådgivare inom funktionshinderområdet.
Under kvällen fördjupade vi oss i temat framtidsfullmakt som nu finns som medlemsförmån till alla Neuros medlemmar.

Maria gick igenom skillnader och om hur man ska tänkta kring anhörigbehörighet, fullmakt/generalfullmakt, framtidsfullmakt samt God man/förvaltare och varför det är viktigt.

Och hur du på enkelt sätt kan använda dig av Neuros rådgivning att upprätta framtidsfullmakt.

Maria finns tillgänglig på förbundskansliet för dig som är medlem, ifall du har frågor om juridik, ledsagning, assistans, bilstöd, bostadsanpassning med mera.

Torsdagen den 2 juni medverkade Lena Stenvall och pratade om att få till den viktiga återhämtningen. Hon berättade hur vi kan använda oss av naturen för att få nya krafter. Lena finns i Skellefteå och arbetar med att förebygga psykisk ohälsa. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med naturbaserad återhämtning och är en härlig och inspirerande föreläsare.

Torsdagen den 7 april deltog Ann-Sofie Ek, leg sjuksköterska och sexualrådgivare inom Rehabiliteringsmedicin vid Skånes universitetssjukhus, och pratade om hur partners och anhöriga kan stötta upp och bejaka den sexuella hälsan. Ett viktigt och intressant ämne! 

     

 

Torsdag den 3 mars kom Neuros egna påverkansstrateg Emma Södergren och pratade påverkansarbete. Hur gör man för att nå framgång i olika sammanhang? Emma pratade om hur frågor kring rehabilitering, hjälpmedel och neurosjukvård drivs på lokal nivå och gav en sammanfattning av diskussionerna och projekten Neuroförbundet har hållit på med hittills med föreningslivet.

Torsdag den 3 februari  kom Fabian Roslund från Funktionsstödsförvaltningen i Malmö Stad. Han är projektledare för Appoteket, ett Vinnovaprojekt mellan Malmö Stad, Lunds kommun och Lund universitets Certec. På webbportalen Apportalen.se  hittar du ett urval av appar som kan underlätta vardagen och ge stöd till ett självständigare liv.

                     

 

Torsdag den 13 januari var temat "Jul, nyår och trettondagshelg - finns det särskilda påfrestningar eller glädjeämnen?"

Torsdagen den 2 december var Maria Lundberg, sjukhuspräst och Åsa Ram, sjukhuspastor, - båda från Sjukhuskyrkan i Lund med och berättade om sitt arbete och erfarenheter från sorgegrupper. Att vara med i en sorgegrupp ger möjlighet till att få prata med andra om förlusten, att inte känna sig så ensam, att få känna att man inte är galen i det man känner och upplever, få dela, få ny kraft och få känna sig sedd. De pratade även om de olika stadierna av sorg, baserad på en bok skriven av Verena Kast, "Att sörja". 

Vi fick även möjlighet att testa på kreativt skrivande, en övning för att sätta ord på känslor och tankar. Handlade inte om att prestera eller lära sig att skriva på ett visst sätt utan just bara att sätta ord på känslor och tankar. Man utgår från ett tema, en rubrik, en bild eller en text. Sedan skriver man utifrån vad det väcker för tankar/känslor i en. Skrivandet pågår i ca 20 minuter där på plats. Ingen förberedelse. Därefter får den som vill dela med sig av sin text. Samtalen som blir efteråt blir lika viktiga som själva skrivandet. Helt ok om man inte vill dela sin text. I vår prova-på-övning utgick vi från sinnesrobönen "Ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan, och förstånd att inse skillnaden". Uppgiften var att skriva kring något ord eller del av meningen.

Här är några exempel på vad deltagarna skrev:

"Jag accepterar: vi har fått ett värdigt liv som jag önskade när olyckan skedde. Jag har mod att förändra det jag kan: för att förenkla för vårt nya liv. Livet blir inte som förr, men vi kan ändå få ett bra liv. Jag hoppas orken räcker till"  skrivet av AH

"Acceptans - ett svårt ord. För jag vill ju inte det här... Acceptans - ger jag mitt godkännande till det då...? Acceptans - att sluta kämpa, att släppa taget... Acceptans - det är som det är..." skrivet av A

Kopp kaffe med anteckningsblock och penna bredvid

Torsdagen den 4 november visade Anette Strandberg var man hittar Neuros nya anhörigstöd. Gå in under Om oss och klicka på Anhörigstöd        https://neuro.se/vaart-arbete/anhoerigstoed/      Man behöver registrera sig men man kan vara anonym om man inte vill ställa frågor eller skriva något under sitt egna namn. Vill man få prata individuellt med någon annan anhörig kan man använda sig av Neuros anhörigstödjare, som är anhörigmedlemmar som ställer upp ideellt. Dessa hittar man här https://neuro.se/vaart-arbete/anhoerigstoed/naagon-att-tala-med-anhoerigstoedjare/

Torsdagen den 7 oktober  medverkade Neuroförbundets juridiska rådgivare, Maria Lillieroth. Då fördjupade vi oss i temat "När din närstående behöver en företrädare". Maria berättade om reglerna kring och skillnaden mellan anhörigbehörighet, fullmakter och företrädarskap såsom god man och förvaltare. Hennes presentation hittas här nedan.