text om att vara barn till någon med neurologisk diagnos. Bakgrundsbild ett barn som rider på pappas rygg. Bild från Pixabay. av MabelAmber

Anhörigträff

Första torsdagen varje månad kl 19-20.30 är det anhörigträff för dig som är medlem i Neuro och som är anhörig/nära vän/kollega till någon som lever med en neurologisk diagnos eller symtom.

Nästa anhörigträff blir torsdagen den 6 oktober klockan 19-20.30. 

Vi ses klockan 19 via länken som du får när du anmäler dig. Har du anmält dig från april och framåt så har du länken i tidigare påminnelsemejl från Zoom. Skulle du sakna den är det bara att anmäla sig på nytt. Var noga med att se så mejladressen blir rätt då det är dit som länken skickas.

Nationella anhörigdagen den 6/10

Torsdagen den 6 oktober, nationella anhörigdagen - kommer Julia Svahn, anhörigstrateg i Sundbyberg stad och berättar om hur anhörigstödet ser ut i Sundbyberg

Julia Svahn, anhörigstrateg i Sundbybergs stad, berättar om kommunens anhörigstöd i Sundbyberg och även övergripande hur det kan se ut i landet.

Anhörigstöd kan se olika ut i olika kommuner och regioner. Vad kan man förvänta sig som anhörig? Vilka är mina rättigheter och skyldigheter? Har jag ens skyldigheter som anhörig?

Har kommunen och regionen skyldigheter mot mig som anhörig och hur ser det ut i så fall?
Hur gör jag för att söka stöd för min närstående och för mig själv?

Du kommer att ha möjlighet att ställa frågor under och efter presentationen.

Julia Svahn kommer även att berätta om en digital stresshanteringskurs som pågår under hösten och som du som anhörig är välkommen att delta på.

PS. Anhörigdagen instiftades av Anhörigas riksförbund 2005 och den 6 oktober är de anhörigas egen dag!

Välkommen!

Anmäl dig här för att få länken till mötet

https://us06web.zoom.us/meeting/register/tZwufuqorDoqEtwOBacOUyJuOucDzCbMPOQt

Länken skickas till den mejl som du anger vid anmälan. 

Är du inte medlem i Neuro så kan du prova på att vara med vid något tillfälle. Därefter blir du enkelt medlem här https://neuro.se/blimedlem 

Än en gång - riktigt varmt välkomna!

frågor? Kontakta: Katarina Aldelin, katarina.aldelin@neuro.se

Tidigare träffar

Torsdag den 1 september medverkade Neuros juridiska rådgivare, Maria Lillieroth. Maria har lång erfarenhet som jurist inom LSS, samt som rådgivare inom funktionshinderområdet.
Under kvällen fördjupade vi oss i temat framtidsfullmakt som nu finns som medlemsförmån till alla Neuros medlemmar.

Maria gick igenom skillnader och om hur man ska tänkta kring anhörigbehörighet, fullmakt/generalfullmakt, framtidsfullmakt samt God man/förvaltare och varför det är viktigt.

Och hur du på enkelt sätt kan använda dig av Neuros rådgivning att upprätta framtidsfullmakt.

Maria finns tillgänglig på Neuro förbundskansliet för dig som är medlem, ifall du har frågor om juridik, ledsagning, assistans, bilstöd, bostadsanpassning med mera.

Torsdagen den 2 juni medverkade Lena Stenvall och pratade om att få till den viktiga återhämtningen. Hon berättade hur vi kan använda oss av naturen för att få nya krafter. Lena finns i Skellefteå och arbetar med att förebygga psykisk ohälsa. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med naturbaserad återhämtning och är en härlig och inspirerande föreläsare.

Torsdagen den 7 april deltog Ann-Sofie Ek, leg sjuksköterska och sexualrådgivare inom Rehabiliteringsmedicin vid Skånes universitetssjukhus, och pratade om hur partners och anhöriga kan stötta upp och bejaka den sexuella hälsan. Ett viktigt och intressant ämne! 

     

 

Torsdag den 3 mars kom Neuros egna påverkansstrateg Emma Södergren och pratade påverkansarbete. Hur gör man för att nå framgång i olika sammanhang? Emma pratade om hur frågor kring rehabilitering, hjälpmedel och neurosjukvård drivs på lokal nivå och gav en sammanfattning av diskussionerna och projekten Neuro har hållit på med hittills med föreningslivet.

Torsdag den 3 februari  kom Fabian Roslund från Funktionsstödsförvaltningen i Malmö Stad. Han är projektledare för Appoteket, ett Vinnovaprojekt mellan Malmö Stad, Lunds kommun och Lund universitets Certec. På webbportalen Appoteket.nu  hittar du ett urval av appar som kan underlätta vardagen och ge stöd till ett självständigare liv.

                     

 

Torsdag den 13 januari var temat "Jul, nyår och trettondagshelg - finns det särskilda påfrestningar eller glädjeämnen?"

Torsdagen den 2 december var Maria Lundberg, sjukhuspräst och Åsa Ram, sjukhuspastor, - båda från Sjukhuskyrkan i Lund med och berättade om sitt arbete och erfarenheter från sorgegrupper. Att vara med i en sorgegrupp ger möjlighet till att få prata med andra om förlusten, att inte känna sig så ensam, att få känna att man inte är galen i det man känner och upplever, få dela, få ny kraft och få känna sig sedd. De pratade även om de olika stadierna av sorg, baserad på en bok skriven av Verena Kast, "Att sörja". 

Vi fick även möjlighet att testa på kreativt skrivande, en övning för att sätta ord på känslor och tankar. Handlade inte om att prestera eller lära sig att skriva på ett visst sätt utan just bara att sätta ord på känslor och tankar. Man utgår från ett tema, en rubrik, en bild eller en text. Sedan skriver man utifrån vad det väcker för tankar/känslor i en. Skrivandet pågår i ca 20 minuter där på plats. Ingen förberedelse. Därefter får den som vill dela med sig av sin text. Samtalen som blir efteråt blir lika viktiga som själva skrivandet. Helt ok om man inte vill dela sin text. I vår prova-på-övning utgick vi från sinnesrobönen "Ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan, och förstånd att inse skillnaden". Uppgiften var att skriva kring något ord eller del av meningen.

Här är några exempel på vad deltagarna skrev:

"Jag accepterar: vi har fått ett värdigt liv som jag önskade när olyckan skedde. Jag har mod att förändra det jag kan: för att förenkla för vårt nya liv. Livet blir inte som förr, men vi kan ändå få ett bra liv. Jag hoppas orken räcker till"  skrivet av AH

"Acceptans - ett svårt ord. För jag vill ju inte det här... Acceptans - ger jag mitt godkännande till det då...? Acceptans - att sluta kämpa, att släppa taget... Acceptans - det är som det är..." skrivet av A

Kopp kaffe med anteckningsblock och penna bredvid

Torsdagen den 4 november visade Anette Strandberg var man hittar Neuros nya anhörigstöd. Gå in under Om oss och klicka på Anhörigstöd        https://neuro.se/vaart-arbete/anhoerigstoed/      På Neuros Forum, https://neuro.se/engagera/diskutera-paa-forum/, kan man göra inlägg och få kontakt med andra anhöriga. Man behöver registrera sig men man kan vara anonym om man inte vill ställa frågor eller skriva något under sitt egna namn. Vill man få prata individuellt med någon annan anhörig kan man använda sig av Neuros anhörigstödjare, som är anhörigmedlemmar som ställer upp ideellt. Dessa hittar man här https://neuro.se/vaart-arbete/anhoerigstoed/naagon-att-tala-med-anhoerigstoedjare/

Torsdagen den 7 oktober medverkade Neuros juridiska rådgivare, Maria Lillieroth. Då fördjupade vi oss i temat "När din närstående behöver en företrädare". Maria berättade om reglerna kring och skillnaden mellan anhörigbehörighet, fullmakter och företrädarskap såsom god man och förvaltare. Hennes presentation hittas här nedan.

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet