Resan till Säve aeromuseum den 15 oktober

Neuroförbundet i Mark har varit på bussresa till Säve aeroseum den 15 oktober. Resan startade i Kinna och plockade upp resenärer under vägen tills alla 30 var församlade. På Säve möttes vi av guiden som berättade om detta fantastiska museum som ligger 30 meter under jord inne i berget.
Vi fick berättelser om de olika flygplanen, när de varit i drift, var de tjänstgjort samt en del osannolika strapatser. Förutom flygplan fanns det helikoptrar. Eftersom området tillhört F9 var de flesta pjäserna av militär typ. Tillfälle gavs att köra planen i en simulator, vilket flera nappade på.
Efter rundvandringen serverades en utsökt lunch.

Jerker Berg flyger en ultralätt Trike
FLYGANDE RULLSTOL!
Jerker Berg flyger en ultralätt Trike som han själv har byggt om för att kunna ta med sin rullstol.
En Trike är att ultralätt flygplan som styrs av att man flyttar sin tyngdpunkt genom att flytta på en bygel kopplad till vingen. Man har alltså normalt inga roder som ett på vanligt flygplan.
-Man sitter i en liten "vagn" med tre hjul, därav namnet trike. Vagnen hänger under vingen som är klädd med duk i syntetmaterial. Vagnen kan vridas både i längsled och i sidled mot vingen. Det är så man flyttar tyngdpunkten för att svänga eller stiga/sjunka. Man sitter öppet i vinden och känner sig nästan som en fågel :-)).
Trikar går ganska långsamt, ca 70-140km/t, och man kan därför landa på små gräsfält! Källa // http://www.trikeflyg.org/

INVIGNING AV UTSTÄLLNINGEN OM JERKER BERG
Denne fantastiske man i sin flygande maskin Aeroseum har byggt en ny utställning om Trikeflygaren Jerker Berg.
Jerker är skärmflygaren som skadade sig 1981och blev förlamad från bröstet och nedåt. Detta stoppade dock inte Jerker från att flyga utan han konstruerade en Trike som han kunde flyga i sittande.
Med denna Trike genomförde Jerker ett stort antal flygningar över Sverige och Europa.
Sista flygningen genomfördes till Aeroseum där Jerkers Trike nu ingår i en utställning om denne fantastiske flygare! STARs grundare Jerker Berg och svenskt trikeflygs nestor avled den 19 juni 2014 efter en tids sjukdom.

Vill du läsa mer om Säve aeroseum tryck HÄR
Vid pennan Eva Peterson och Marianne Jonasson
Foto Kicki Staffas