Dagsutflykt till Eriksberg

Neuroförbundet Kalmar styr kosan mot Blekinge!

Den 19 maj bar det av mot Eriksbergs naturreservat i Blekinge. En näst intill fullsatt Solbuss med som vanligt Mats Krantz som chaufför.

När vi anlände till Eriksberg mötte vår guide för dagen upp. Hon lotsade oss genom parken och berättade allt om de olika ägarförhållanden av parken och hur de som bodde där förr, ända tillbaka som för en så där 300-400 år sedan, levde och försörjde sig på denna till synes karga och steniga plats.

Den inhägnade delen på Eriksberg är drygt 915 hektar, vilket innebär att Eriksberg är ett av norra Europas största vilthägn samt Nordens största safaripark. Inom hägnet finns kronvilt, dovvilt, vildsvin, visenter och mufflonfår som vandrar fritt omkring tillsammans. En sommarstam på drygt 1 500 djur, fördelat på:

Kronvilt 350-400 st, Dovvilt 700-800 st, Vildsvin 200-250 st, Mufflon 150-200 st samt Visent ca 50 stycken.

Tyvärr så lyckades vi inte få se så många av alla dessa djur men trots detta var vi nog nöjda med att få njuta vacker skir grönska och ibland faktiskt skymta något som rörde sig borta bland träden.

Inom området finns även ett rikligt fågelliv. I Färsksjön finns även ett av världens största bestånd av den fridlysta röda näckrosen. Här var vi också för tidigt ute för att få se.

Här, vid en plats som kallas "Utsikten" har vi fått kliva av bussen och sträcka på benen, och naturligtvis njuta av utsikten över sjön.

Men vad är det som skymtar bakom trädet....? Jodå ett vildsvin får vi till sist se och får med på bild i alla fall.

Som sagt, inte många djur vi fick se på nära håll utan fick nöja oss med detta, till vänster spår efter Visent och så en vacker krona som fanns att beskåda i restaurangens bar.

Dags att avnjuta lunch i den trevliga resataurangen. Det bjöds på vildsvinsstek med potatis och röd vinbärsgelé. Till efterrätt fick smaklökarna njuta äppelkaka och kaffe.

Strax dags för avfärd med siktet inställt på Ronneby Brunnspark. Framme där blir det eftermiddagsfika och en del passar även på att ta en promenad i den vackra parken.