Syringomyeli

Vid syringomyeli har det vätskefyllda röret i centrum av ryggmärgen vidgats i en del av ryggmärgen. Då ökar trycket på omgivande nervvävnad och förorsakar skador på nervbanor.

De flesta fall av syringomyeli är medfödda. I vissa fall beror syringomyeli på en skada på ryggraden med påföljande allvarliga skador av ryggmärgen. Även tumörer inne i ryggmärgen kan leda till syringomyeli.

Symtomen kommer som regel gradvis. Det börjar med en minskad smärt- och temperaturkänsla i delar av kroppen. Senare kan det tillkomma muskelförsvagning, förlamningar och krampaktiga spänningar i musklerna.

Placeringen av hålrummet i ryggmärgen avgör var i kroppen symtomen är mest framträdande. Förändringar högt uppe i nacken ger symtom från både armar, kropp och ben, men om hålrummet sitter längre ned i ryggmärgen begränsas symtomen till underkroppen och benen.

Det finns olika sätt att behandla syringomyeli, vilket bland annat beror på hur stort hålrummet är och var i ryggraden det sitter. Ofta behövs en operation för att öppna och dränera hålrummet. Omfattande rehabilitering och träning kan vara nödvändigt för att träna upp eller bibehålla neurologiska funktioner.