Syringomyeli

Vid syringomyeli har det vätskefyllda röret i centrum av ryggmärgen vidgats i en del av ryggmärgen. Då ökar trycket på omgivande nervvävnad och förorsakar skador på nervbanor.

De flesta fall av syringomyeli är medfödda. I vissa fall beror syringomyeli på en skada på ryggraden med påföljande allvarliga skador av ryggmärgen. Även tumörer inne i ryggmärgen kan leda till syringomyeli.

Symtomen kommer som regel gradvis. Det börjar med en minskad smärt- och temperaturkänsla i delar av kroppen. Senare kan det tillkomma muskelförsvagning, förlamningar och krampaktiga spänningar i musklerna.

Placeringen av hålrummet i ryggmärgen avgör var i kroppen symtomen är mest framträdande. Förändringar högt uppe i nacken ger symtom från både armar, kropp och ben, men om hålrummet sitter längre ned i ryggmärgen begränsas symtomen till underkroppen och benen.

Det finns olika sätt att behandla syringomyeli, vilket bland annat beror på hur stort hålrummet är och var i ryggraden det sitter. Ofta behövs en operation för att öppna och dränera hålrummet. Omfattande rehabilitering och träning kan vara nödvändigt för att träna upp eller bibehålla neurologiska funktioner.

 

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet