En liten bubbelpool med en kakelklädd trapp upp dit. Foto.
Varje år under vecka 35 eller 36 får anhöriga vistas med helpension i lantlig miljö. Under tiden erbjuds den närstående kostnadsfri extra hemtjänst eller korttidsboende. Foto: Wanbo Herrgård.

Dalakommunernas unika upplägg för anhörigvårdare – erbjuds rekreation med helpension

, Text: Ingela Wettergrund, Jessica Hansson.

I Smedjebacken och Ludvika kommuner i Dalarna kan den som är anhörigvårdare ansöka om rekreation med helpension under tre till fem dagar under en vecka på hösten. Samtidigt erbjuds, om så behövs, ett kostnadsfritt korttidsboende för den anhörige.

Lilian Ågren i Ludvika var med på en femdagarsvistelse på Wanbo Herrgård i höstas och tycker det var helt fantastiskt.

- Det var helt otroligt att bara få vara i fem dagar och ladda batterierna, säger hon.
Wanbo Herrgård ligger naturskönt vid en sjö utanför Smedjebacken. Lilian och de andra deltagarna fick unna sig god mat, sköna promenader och bad i bubbelpoolen. Det enda som de fick betala ur egen ficka var om de ville boka massage eller andra behandlingar.

- I början av veckan pratade vi mycket om vår egen situation som anhörigvårdare, men i slutet kunde vi prata om allt möjligt.

De fick även tillfälle att träffa biståndshandläggare från kommunen, som deltog i gemensam lunch.

Alla deltog efter egen förmåga.

- Det gick bra att bara ligga på rummet och ta det lugnt om man hellre ville det, säger Lilian Ågren.

Betydelsefull vecka

- Att stötta eller vårda en annan människa kan vara väldigt påfrestande och därför arbetar vi tillsammans för att kunna erbjuda bästa möjliga stöd, säger Lena Eriksson som är anhörigsamordnare i Smedjebackens kommun.

Målet är att erbjuda avlastning för anhörigvårdare som till vardags hjälper en närstående i hemmet. Förra året deltog nio anhörigvårdare från Smedjebackens kommun och sju från Ludvika.

- Alla som är anhörigvårdare tycker att veckan är helt fantastisk. De brukar säga att de känner att de kan vila upp sig och att veckan är väldigt betydelsefullt, säger Lena Eriksson.

Lilian Ågren från Ludvika håller med tycker att det här är ett erbjudande som fler kommuner borde ta efter.

- Här i Ludvika har de haft det i tio år, men det pratas inte så mycket om det.
Det tycker Lilian är synd, så hon berättar gärna om sin upplevelse för att inspirera både så att fler inom kommunen söker till de här vistelserna, men också för att sprida idén till andra kommuner.