Sprutor och tabletter. Foto.
Om tanken var att skydda de som är ”sköra och svaga” faller också idén med prioriteringen. För att få personlig assistans idag krävs nämligen ganska stora medicinska behov. Foto: Pixabay.

Vi med assistans och LSS-insatser, är vi bortglömda igen?

För några veckor sedan kom nya rekommendationer för vaccinering mot covid-19. Boende på SÄBO, personer med hemtjänst beslutad av kommun, personer med hemsjukvård och alla som är 65 år och äldre ska få en tredje dos vaccin. Vi, personer med personlig assistans och andra LSS-insatser, ställde oss genast frågan: ”Är vi bortglömda igen?”.

Det har nämligen varit det genomgripande temat i denna pandemi, oavsett om det handlat om skyddsutrustning, provtagning eller vaccination. Vi har aldrig funnits med i de prioriterade grupperna. Först när vi bråkat har vi kommit med på nåder. Det börjar bli tröttsamt, men vi kör väl en omgång till!

Vi hade kunnat köpa Folkhälsomyndighetens rekommendation om den hade varit logisk. Men det är den inte. Hemtjänst (och hemsjukvård) beviljas nämligen även många yngre personer med funktionsnedsättning. Dessa unga personer kommer alltså att få en tredje dos nu. Är du i samma ålder, men råkar ha personlig assistans, får du inte få en tredje dos. Logiskt? Inte ett dugg!

Två av Neuros styrelseledamöter (Johanna Andersson och Björn Häll Kellerman) skriver tillsammans med ytterligare tre funktionsrättsaktivister en debattartikel på hejolika.se.