Två dansare i finkläder. En i rullstol och en stående. Foto.
Aron Andersson tävlar i årets Let´s dance tillsammans med Jasmine Takács. Foto: Tv4.

Plats för rullstolsdans på bästa sändningstid

, Ingela Wettergrund

I veckan blev det känt att Aron Andersson blir en av kändisarna i årets upplaga av Let´s dance. Aron är professionell äventyrare, idrottare, inspiratör och föreläsare. Han var den första att bestiga Kebnekaise i rullstol. I år intar Aron dansgolvet som deltagare i Let’s dance tillsammans med proffsdansaren Jasmine Takács.

- När jag fick frågan att vara med blev jag både så nervös och taggad. Jag har aldrig dansat innan (förutom på fest kl 02 på morgonen) men nu ska jag dansa i TV inför miljonpublik, skriver Aron Andersson på sitt instagramkonto.

Aron Anderson om att dansa i rullstol:

- Det som känns extra kul är att jag blir första man i Let’s dances internationella historia som dansar i rullstol vilket är både superkul och utmanande. Missa inte premiären den 19/3 på TV4!

Vi ringde upp neuromedlemmen och inbitne rullstolsdansaren Terese Antonsson i Göteborg, för att få en kommentar.

Vad tänkte du när du fick veta detta?

- Det är jätte-jätteroligt att de ska ha med rullstolsdans i Let´s dance och vi har såklart tyckt att det har dröjt för länge!

Hur länge har du själv hållit på med rullstolsdans?

- Jag började 2004. Jag blev invald i en idrottsförenings styrelse och i den föreningen var det en person på rullstolsdansen som var på jakt efter en sittande danspartner som var tillräckligt frisk och rörlig i överkroppen. När man sitter i styrelsen så måste man ju hålla koll på alla verksamheterna som man har i föreningen så när vi gick runt och gjorde olika studiebesök på aktiviteterna så blev jag helt enkelt uppbjuden - och fick inte sluta! Jag är gift med den mannen idag så det gick ju ganska bra.

När Aron kommer med i Let´s dance vad tänker du att det kommer betyda för rullstolsdansen?

- Jag tror att folk kommer få upp ögonen för att det faktiskt går! Jag hoppas att folk ska intressera sig för rullstolsdans och komma med på den verksamhet som redan finns. Aron är ju stark och rörlig i överkroppen men jag hoppas att man förstår att det inte krävs en massa styrka för att kunna dansa. Man kan vara i princip fullständigt orörlig och det fungerar i alla fall.

- Rullstolsdans har sedan starten legat som under Parasportförbundet men nu håller vi på med inkludering. Så rullstolsdansen kommer flytta över till danssportförbundet i stället. Arons medverkan inom den vanliga ”stående” dansen i en tävling som Let´s dance ändå är, kommer väldigt lämpligt i tiden!

- De som sitter i stol kommer se ”oj, det här går” eller ”titta vad man kan göra” och de stående kommer se ”det här går att göra”. Personer som inte har med dansvärlden att göra men som kanske känner någon som skulle behöva en aktivitet kanske också vågar testa. Det är himla bra reklam för sporten.

Svenska Els-Britt Freijd var först

- Rullstolsdans är en väldigt liten idrott i Sverige. Men det är stort utomlands, vilket är lite pinsamt eftersom rullstolsdansen uppfanns i Sverige. När vi var och tävlade i Holland pratade de väldigt varmt om Els-Britt Freijd, som var den svenska ”urmodern” till det hela.

Kommer någon från rullstolsdansrörelsen att vara med och coacha Aron?

- Jag vet inte om Danssportförbundet har någon inblandad. Jag gissar att hans stående danspartner vet. De här proffsdansarna vet ju redan hur man lär ut hur man ska föra, så jag räknar med att hon redan har kläm på den biten. Vill de ha tips så ger jag det gärna.

Och om någon som läser det här blir inspirerad och vill testa själv? Vart ska de vända sig?

- Flera av Neuros föreningar arrangerar rullstolsdans redan. Förutom här i Göteborg så kan jag tipsa om Uppsala-Knivsta och snart Växjö också. Sedan kan de gärna höra av sig till mig om de vill ha fler tips!

Mer om rullstolsdans

Kontakta: Terese Antonsson, terese.gbg@neuro.se, tel: 031-7113804.

Två personer i varsin rullstol, på dansgolvet i en idrottshall. Foto.
Jan och Terese Antonsson släpper loss på dansgolvet. Foto: Renata Kaleta.