Svartvitt foto på en man och en kvinna. Mannen håller i ett papper. Kvinnan skriver på en skrivmaskin. Foto.
Arkivfoto.

MS-sjuk dotter blev starten – i år firar Neuro Göteborg 70 år

, Alfred Skogberg

För 70 år sedan ville två makar hjälpa sin MS-sjuka dotter. Många har därefter hjälpts av föreningen som i år kanske mår bättre än någonsin.

Konsul Herman Bursie och hans hustru Ingegerd Bursie hade en dotter som diagnostiserades med MS. På den tiden kallades MS för ”sjukdomen som inte finns”. De neurologiska sjukdomarna ansågs obotliga och invalidiserande. Läkarna menade att man inte skulle skrämma invånarna genom att sprida kunskap. Men makarna Bursie hörde talas om att tre MS-patienter i Stockholm, Wilhelm Forsberg, Elna Weström och Carl Magnus Tropp, hade bildat föreningen Sclerosis disseminata, för att upplysa om MS. Då bestämde de sig för att ta kontakt med dem.

200 på första MS-mötet

Efter ett möte med en av dessa, Elna Weström, bestämde sig makarna för att starta en förening i Göteborg. De tog kontakt med Göteborgs Posten som skrev en artikel: ”Sklerosissjuka i Göteborg hjälper forskarna att lösa sjukdomens gåta” samtidigt som det i tidningen kallades till ett konstituerande sammanträde den 11 dec 1952. Man räknade med 25 deltagare men det kom 200.

- Det blev en flygande start och Herman Bursie valdes till ordförande och Ingegerd Bursie till sekreterare, säger Kent Andersson, ordförande för Neuro Göteborg.

I dag har föreningen cirka 1100 medlemmar. På kansliet arbetar fyra personer varav tre på deltid. Dessutom arbetar en deltidsanställd på D&J Strannegården, Neuro Göteborgs rehab- och rekreationsanläggning i Onsala.

- Tack vare grundarna och många av de eldsjälar som tidigt förstod vikten av god ekonomi och väl organiserad verksamhet har vi idag en mycket stabil grund att stå på, säger Kent Andersson.

Stora donationer har betytt mycket för föreningen. År 2022 har kommit att bli en nystart för föreningen med ny kanslilokal, ökat digitalt kunnande, fysiska möten samt aktiviteter och resor.

- På D&J Strannegården har vi nystartat med god gästbeläggning. Där har två stugor tillgänglighetsanpassats och moderniserats. Den nya bouleplanen har invigts. Likaså finns en ny pool med pooltak och familjen Bursies Plats har blivit en fin och uppskattad samlingspunkt.

- Därmed känns vår 70-årsfest som ett avstamp för många nya spännande år för Neuroförbundet Göteborg, säger Kent Andersson.

En kvinna och en man i festkläder. Foto.
Kent Andersson Ordförande Neuro Göteborg (till höger) Snezana Josifovska MS-sköterska Sahlgrenska Universitetssjukhuset (till vänster) under Neuro Göteborgs 70-årsfirande. Foto: Privat.