En träningsmaskin där man kan träna armar och ben sittandes. Foto.

”Det här var ingen dum maskin”

Neuro Norra Dalarna har löst bristen på en tillgänglig träningslokal för personer med neurologiska sjukdomar och funktionsnedsättningar i Malung. Detta genom att köpa in en så kallad NuStep till sin föreningslokal på Torggatan.

Sajten Siljannews.se skriver om ett initiativ från en av Neuroförbundets lokala föreningar. Ett utmärkt exempel på hur föreningslivet med gemensamma krafter kan förbättra förutsättningarna för medlemmar med neurologisk diagnos:

"För att personer med neurologiska sjukdomar och funktionsnedsättningar ska ha möjlighet att leva ett så aktivt och berikande liv som möjligt är tillgången till fysisk aktivitet mycket viktig.  Ett behov som inte alltid är helt lätt att tillgodose, speciellt på en liten ort.

Tidigare har den enda tillgängliga träningslokalen funnits inom Vårdcentralens verksamhet och därmed haft begränsade öppettider.  Den lokalen är bara öppen vardagar och man kan endast träna mellan 08.00 och 16.00. Dessutom är många av veckans tider blockerade för gruppträningar och/eller fysioterapeuternas aktiviteter vilket lämnar lite tid över till den som vill träna själv.

Föreningen Neuro Falun och Norra Dalarna bestämde sig för att agera och viljan att köpa in en NuStep (en slags sittande crosstrainer) fick dem att börja söka pengar. Flera av föreningens medlemmar hade testat en sådan under sina rehabiliteringsvistelser på Frykcenter i Torsby och blivit helfrälsta."

Även Neuro Karlskoga-Degerfors och Neuro Örebro har sett till att medlemmarna fått tillgång till denna och liknande träningsutrustning via föreningen. Kontakta dem gärna för att få veta mer.