Aluminiumbåt
Foto: Håkan Sjunnesson

Nya båtar för funktionshindrade dyra men gör skärgården tillgänglig

, Håkan Sjunnesson

Lättskötta aluminiumbåtar kommer på bred front. Det visade inte minst årets stora svenska vårbåtmässa. Två märken presenterade modeller för personer med önskemål om lättillgänglighet, fritidsbåtar som går att borda med rullstol eller fyrhjuling.

Båda märkena har modeller där fören har ett bogvisir, en ramp som kan fällas ner och det blir relativt enkelt att från rätt brygga rulla ombord med en elrullstol eller direkt från stranden med en fyrhjuling.Båda är konstruerade i aluminium och gjorda för stora 4-takts utombordsmotorer, som gör att båtarna kan plana i över 30 knop.

Faster en trailerbar allroundjeep

Faster 635 CC är en ny finsk båtmodell, en "allroundjeep" på sjön för allmänt bruk, som klarar ett extra behov av transportkapacitet och större tillgänglighet än vanliga båtar. Företaget bakom bygger robusta båtar till sjöpolisen och kustbevakningen i Finland.

Faster 635 CC har kraftigt aluminiumskrov, är 635 cm lång och 235 cm bred med ett brett bogvisir, med en ramp i fören som fälls ner med en vinsch vid förarplatsen.Faster 635 CC har kraftigt aluminiumskrov, är 635 cm lång och 235 cm bred med ett brett bogvisir, med en ramp i fören som fälls ner med en vinsch vid förarplatsen. 

Med en 150 Hk 4-taktsmotor med bara en normalviktig förare ombord är toppfarten 40 knop. Men även med en 350 kg fyrhjuling ombord planar båten fint, enligt tillverkaren.

Godkänd maxlast är 10 personer eller 735 kg. Båten drar i marchfart cirka en liter per Nm. Den är trailerbar och med ovanstående motor monterad, väger båten 1100 kg. För att dra den efter bilen på landsväg behövs en bromsad båtvagn som klarar 1600 kg totalvikt. Båten på bilden med 150 hk 4-taktsmotor kostar 469.000 kronor.

Alukin en hyttbåt för arbetsbruk

Företaget Marinteknik presenterade sin Alukin Cabin Work, en svenskbyggd aluminiumbåt specifikt framtagen för arbetsbruk och rullstolsburna. Båten har yttermåtten 7,50 x 2,35 och väger 1300 kg. Båten är byggd för utombordsmotor 150-300 hk motor. Med den mindre motorn gör båten 30 knop och med det större alternativet ända upp mot 45 knop.

Den här båten har bredare dörr än standard för att man ska komma in i hytten. Nedfällbara bänkar finns också för att rymma en rullstol även inne i hytten.
Rampen fälls ner med en winsch, som styrs elektroniskt från förarhytten och en fyrhjuling ryms gott och väl på fördäck. Priset i körklart grundutförande, med 150 hk 4-takts utombordsmotor, är från 682.000 kronor och uppåt, beroende på övrig utrustning.

Företaget säljer också en öppen aluminiumbåt med 90 hk 4-takts utombordare och styrpulpet, som går att få med nedfällbar klaff i fören från 380.000 kronor. Företaget bygger direkt till användaren, vilket innebär att kunden kan ha önskemål om båtens utseende och olika anpassningar.