Sommarbild på Lise i sin rullstol med grönska och blommor i bakgrunden. Foto.
"Vi jagar barnbarn i parken och njuter i solen." Foto: Privat.

Kära älskade rullstol!

, Lise Lidbäck

Så här på ”internationella rullstolsdagen” vill jag hylla och tacka dig för alla möjligheter och upplevelser vi har upplevt och skapat tillsammans. En gång för många år sedan existerade du bara i mitt huvud som en mardröm jag aldrig ville uppleva. Då i mitt sinne var du finalen. För med dig i mitt liv skulle allt vara kört.
Inget kunde vara mer fel.

När jag väl accepterade dig för snart 13 år sedan hände något fantastiskt. Trötta förtvinade muskler fick äntligen vila i din famn. Jag kunde fokusera på mitt liv och mina drömmar igen. Efter många år med allt större begränsningar öppnades en ny värld. Var och en för sig är du och jag ganska hjälplösa. Du med dina fyra hjul och batteridrivna motor och jag med extremt svaga muskler kommer ingenstans utan varandra. Men tillsammans är vi oslagbara. Ett superteam!

Vi jobbar och reser. Vi jagar barnbarn i parken och njuter i solen. Vi är fria att sticka iväg närhelst vi känner för det. Tillsammans bestämmer vi takten. Smolk i glädjebägaren finns så klart också. Samhället har ännu inte anpassats för oss. Kanske inte accepterat vår existens fullt ut?

Repor och grönsakshissar

Tillsammans har vi upplevt dråpliga situationer och åkt i många grönsakshissar. Åtskilliga är reporna på dina knallblå sidor som skvallrar om för små dörröppningar och otillgängliga lokaler.

Ibland går du sönder och då kan väntan på ditt ”tillfrisknande” bli lång. I Hjälpmedelscentralernas värld passar vår aktiva livsstil helt enkelt inte in. Allt jobbar du och jag tillsammans med andra för att ändra på. Genom det och genom att visa på brister och peka på möjligheter kan vi bidra till att fler får samma möjligheter som oss två!

Förhoppningsvis kanske vi också inspirerar fler att våga ta steget till ett rörligare liv.

Grattis på dagen kära älskade rullstol!

Lise i sin rullstol med ett barnbarn i knät. De äter glass och hälsar på en häst. Foto.
Nu kunde jag fokusera på mitt liv och mina drömmar igen. Foto: Privat.