Bild en sjukhusbyggnad med Akademiska sjukhusets logotype. Foto.
Forskarna har kunnat visa vilka typer av neurologiska symptom som kan uppstå i akutskedet vid covid-19 och att många patienter då har förhöjda proteiner i hjärn-/ ryggmärgsvätskan som talar för genomgången eller pågående skada på det centrala nervsystemet. Foto: Akademiska sjukhuset, Uppsala.

Långtidseffekter av neurologiska skador vid covid-19 – fokus för studie i Uppsala

Vissa personer med svår covidsjukdom får skador på det centrala nervsystemet i det akuta skedet med olika neurologiska symtom, allt från förvirring till förlamningar eller medvetslöshet. I en studie på Akademiska sjukhuset i Uppsala undersöks långtidseffekterna av de neurologiska skadorna hos dessa patienter i syfte att optimera rehabiliteringen.

- Syftet med studien är att undersöka hur covid-19 påverkar nervsystemet på kort och lång sikt. Vi vill hitta verktyg för att bättre kunna identifiera patienter med skador på nervsystemet som inte syns på röntgenundersökningar för att kunna rikta rehabiliteringsinsatser till rätt individer, säger Johan Virhammar, ST-läkare och forskare inom neurologi vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet till TT.

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet