Utsikt över en värmlandsskog. Foto.
En stroke leder till syrebrist i hjärnan och gör att man plötsligt förlorar olika funktioner som tal, rörelser, känsel och syn. Tillståndet kan vara livshotande och kräver omedelbar vård på sjukhus. Foto: Pixabay.

Värmlänningarna bland de sämsta i landet att söka vård vid symtom på stroke

Tiden är avgörande för den som drabbas av en stroke. Värmlänningarna är dock bland de sämsta i landet på att ta sig till sjukhus vid en stroke.

– Vi tolkar det som att kännedomen om stroke och symtomen på sjukdomen behöver bli bättre. Det kan rädda liv, säger överläkare Felix Andler till regionvarmland.se.

– Tiden är avgörande vid en stroke. Ju snabbare man tar sig till sjukhus desto större är chansen att undvika svåra skador på hjärnan, säger Felix Andler.

Bara 30 procent kommer in snabbt

Värmlänningarna är dock bland de sämsta i landet på att ta sig till sjukhus snabbt. Under 2022 var det inte ens 30 procent av de drabbade som tog sig till sjukhus inom 4,5 timmar. Mellan 2012 och 2013 genomfördes en nationell strokekampanj i Sverige och som effekt av detta kunde man se att den siffran som mest var uppe i 65 procent, vilket innebar att många fler kunde erbjudas propplösande behandling.

Under året kommer Region Värmland genomföra informationsinsatser för att öka kunskapen om strokesymtom i syfte att få fler att söka vård i tid.