Världsberömd fransk neurokirurg blir hedersdoktor i Umeå

Alim-Louis Benabid blir 2020 års hedersdoktor vid Medicinska fakulteten vid Umeå universitet. Professor emeritus Benabid har utvecklat revolutionerande neurokirurgiska behandlingar vid Parkinsons sjukdom som har bidragit till Umeå universitets starka position inom forskning och behandling vid Parkinson, skriver universitetet på sin webb.

Alim-Louis Benabid introducerade i slutet på 1980-talet den banbrytande metoden med hjärnstimulering, DBS – deep brain stimulation – för behandling av personer med Parkinsons sjukdom. Metoden innebär att elektroder implanteras i thalamus som kopplas till en hjärnpacemaker. Jämfört med tidigare kirurgiska metoder har DBS-metoden mindre biverkningar och ger bättre effekt på Parkinson-symtom, samtidigt som den har fördelen att ingreppet inte är oåterkalleligt.

Senare upptäckte professor Benabid ett annat område i hjärnan, nucleus subthalamus, där DBS-metoden blev ännu mer effektiv. Denna metod som han introducerade 1993 har blivit en världssuccé som har revolutionerat behandlingen av vissa stadier av Parkinson. Metoden har även framgångsrikt börjat användas vid andra sjukdomar och tillstånd som depression och epilepsi. Idag har cirka 170 000 patienter genomgått sådan operation.