Trött man. Foto.
Patienter med ME/CFS beskriver ofta återkommande infektioner och även stress och trauma som utlösande faktorer. Foto: Peder Björling.

Stark återaktivering av virus kan vara bakgrund till ME/CFS

Patienter med ME/CFS (myalgisk encefalomyelit/kroniskt trötthetssyndrom) har svår trötthet med ansträngningsutlöst kollaps, smärta och sömnstörningar. Omkring 40 000 svenskar kan vara drabbade, och flertalet har svår funktionsinskränkning och låg livskvalitet. Orsaken har varit omstridd även om virusteorin är vanlig, dock utan specifika fynd. Symtomen vid ME/CFS liknar i hög grad dem vid följdtillstånd efter covid-19.

Doktoranden och smärtläkaren Björn Bragée skriver om sin egen forskning i Läkartidningen:

Pandemin har gett ett unikt tillfälle pröva hypotesen att en återaktivering av latenta, slumrande virus kan utlösas av en tillkommande virussjukdom. Den långvariga tröttheten skulle då kunna bero på den kända mekanismen att virusinfektioner kidnappar energimaskineriet i cellens i mitokondrier och att återaktiveringen förlänger förloppet.

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet