Två spädbarnsfötter med sand under fotsulorna. Foto.
Istället för att göra en självkritisk granskning av ärendet lät sjukhusledningen avsätta två av de läkare som ihärdigast efterlyst behandlingen av spädbarnet. Foto: Pixabay.

Spansk sjukhusledning fördröjde behandling mot SMA

Direktören för regionsjukhuset i Málaga María del Mar Vázquez avgick i mitten av februari från sin post och även om hon angav personliga skäl bakom beslutet tyder mycket på att hennes situation blev ohållbar.

Tidningen El País har visat hur bristande respons från sjukhusledningen lett till att ett nyfött spädbarn fått vänta orimligt lång tid på en livräddande behandling mot spinal muskelatrofi, SMA.

Det var en pojke som föddes i höstas och vid de rutintester som tas i samband med födseln uppdagades att pojken led av den nedbrytande muskelsjukdomen spinal muskelatrofi. Sjukdomen är dödlig men kan numera behandlas med ett revolutionerande men samtidigt kostsamt läkemedel.

Trots upprepade ansökningar från ansvarig vårdpersonal fick de inget gensvar på flera veckor från sjukhusledningen om behandlingsmetoden. Det var först efter att de desperata föräldrarna vänt sig till en förening för SM-patienter och denna ställt sjukhusledningen mot väggen som den nya behandlingen godkändes. Då hade det hunnit gå nästan två månader sedan diagnosen ställts.