Ny version av My-Elins mamma har MS

I samband med Internationella MS-dagen den 30 maj lanserar läkemedelsbolaget Merck en uppdaterad version av barnboken My-Elins mamma har MS.

Boken riktar sig särskilt till yngre barn som har en förälder med Multipel skleros (MS). I boken får vi följa My-Elin och hennes MS-sjuka mamma.

Att ha en förälder med en kronisk sjukdom kan kännas tufft för barn i alla åldrar. Vanligtvis uppstår många frågor och funderingar men för ett litet barn kan det vara svårt att sätta ord på dem och formulera en fråga till sin förälder.

- Idag finns det begränsad information om ms som är anpassad för de allra yngsta barnen. Vi hoppas att den här boken ska fungera som ett stöd i dialogen mellan barnet och föräldern. Kanske har föräldern också upplevt känselbortfall precis som My-Elins mamma? Det skapar en situation där det känns naturligt att prata om just det, säger Marie Nilsson, Head of Market Access COE på Merck.

I boken får läsaren ta del av My-Elins tankar och reflektioner om sin mammas sjukdom. Till exempel tycker My-Elin att ms verkar vara som att åka på en backig väg. Ibland är det bara uppför, då går det trögt. I boken beskrivs även några av de vanligaste symtomen vid ms så som exempelvis hjärntrötthet (fatigue) och synbortfall. All text ackompanjeras av lekfulla illustrationer.

Bokens innehåll har tagits fram i samarbete med MS-sjuksköterskor som tack vare daglig kontakt med MS-patienter och deras anhöriga har kunnat bidra med många värdefulla insikter. Boken kan beställs direkt av Merck, bestallning@merckgroup.com .

Merck har sedan tidigare även tagit fram en hemsida för unga anhöriga som är mellan 9–17 år. Besök gärna vadärms.se

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet