Ny version av My-Elins mamma har MS

I samband med Internationella MS-dagen den 30 maj lanserar läkemedelsbolaget Merck en uppdaterad version av barnboken My-Elins mamma har MS.

Boken riktar sig särskilt till yngre barn som har en förälder med Multipel skleros (MS). I boken får vi följa My-Elin och hennes MS-sjuka mamma.

Att ha en förälder med en kronisk sjukdom kan kännas tufft för barn i alla åldrar. Vanligtvis uppstår många frågor och funderingar men för ett litet barn kan det vara svårt att sätta ord på dem och formulera en fråga till sin förälder.

- Idag finns det begränsad information om ms som är anpassad för de allra yngsta barnen. Vi hoppas att den här boken ska fungera som ett stöd i dialogen mellan barnet och föräldern. Kanske har föräldern också upplevt känselbortfall precis som My-Elins mamma? Det skapar en situation där det känns naturligt att prata om just det, säger Marie Nilsson, Head of Market Access COE på Merck.

I boken får läsaren ta del av My-Elins tankar och reflektioner om sin mammas sjukdom. Till exempel tycker My-Elin att ms verkar vara som att åka på en backig väg. Ibland är det bara uppför, då går det trögt. I boken beskrivs även några av de vanligaste symtomen vid ms så som exempelvis hjärntrötthet (fatigue) och synbortfall. All text ackompanjeras av lekfulla illustrationer.

Bokens innehåll har tagits fram i samarbete med MS-sjuksköterskor som tack vare daglig kontakt med MS-patienter och deras anhöriga har kunnat bidra med många värdefulla insikter. Boken kan beställs direkt av Merck, bestallning@merckgroup.com .

Merck har sedan tidigare även tagit fram en hemsida för unga anhöriga som är mellan 9–17 år. Besök gärna vadärms.se