Infusionsnål i en arm. Foto.
Många av de här patienterna har varit sjuka i många år och har prövat alla läkemedel vi har att erbjuda, men mår bara sämre av den traditionella behandlingen, berättar Janet Cunningham för Dagens Medicin..

Ms-behandling testas vid psykisk sjukdom

I en ny studie ska patienter vars symtom på psykossjukdom eller tvångssyndrom misstänks ha en autoimmun orsak få immunterapi. Tidigare behandling av en liten grupp patienter visar lovande resultat.

Autoimmuna reaktioner kan vara en delförklaring till vissa psykiska sjukdomar. I Sverige har immunterapi testats på ett antal utvalda patienter och vid Akademiska sjukhuset i Uppsala finns sedan 2015 en särskild mottagning. Där utreds både barn och vuxna som har psykiska symtom och en misstänkt eller diagnostiserad autoimmun påverkan på nervsystemet.

Sju patienter i Uppsala har behandlats med antikroppen rituximab, som används vid ms och som tar bort mogna B-lymfocyter ur kroppens immunförsvar.

Janet Cunningham, psykiater vid Akademiska och forskare vid Uppsala universitet, berättar för Dagens medicin att resultaten är lovande.

Stöd forskningen om MS

Din gåva gör skillnad.

Ge en gåva