Uje Brandelius med en keyboard under armen. Foto.
Uje Brandelius om att stå på scen i Melodifestivalen: "Om man blir nervös och skakar lite i vanliga fall, då skakar man i kvadrat när man har Parkinson." Foto: Alfred Skogberg.

Med Parkinson i Melodifestivalen

, Alfred Skogberg

Musikern och skådespelaren Uje Brandelius diagnostiserades med Parkinson för sju år sedan. Den 11 februari tävlar han i Melodifestivalen, något han kan göra tack vare effektiv medicin.

- Jag satt på jobbet och skrev på datorn och det var som sirap i fingrarna, säger artisten Uje Brandelius.

Vi sitter i en välfylld källarlokal i anslutning till Uje Brandelius hem i Bredäng i södra Stockholm. För cirka sju år sedan uppenbarade sig varningstecken. Det var inte bara framför datorn som fingrarna inte gjorde det de skulle. Att skriva sms blev allt svårare. När han läste tidningen prasslade den av att vänsterhanden rörde sig. Han hade svårt att skruva i en glödlampa och det gick långsammare att spela piano.

Han gick till en läkare och snart genomfördes en hjärnröntgen. Då kom svaret: han hade Parkinsons sjukdom.

Först kom en overklighetskänsla. Sedan förtvivlan.

Olika symtom

Varningstecknen för dem som drabbas av Parkinson kan se ut på lite olika sätt. Skakningar är ofta debutsymtomet. Men det symtom som ger mest besvär är rörelsefattigdom; att rörelser blir svåra att sätta igång. I tidiga stadier av sjukdomen yttrar sig detta som dålig rörelseförmåga i armarna, nedsatt skrivförmåga, utslätad mimik och röstsvaghet.

För utomstående är det svårt att se symtom på Uje Brandelius.

- I dag får jag ofta kommentarer som att man inte ser att jag är sjuk. Det skulle jag inte hålla med om. Om man vet att jag är sjuk ser man det.

Mediciner som gör skillnad

Skälet till att han är friskare stavas mediciner. Dagligen äter han tre olika sorter. Och när han börjat med dessa tog det inte lång tid för biverkningarna att bli hanterbara. Tidigare när han provat blev han illamående.

- Första gången jag provade mediciner var jag tvungen att ligga på soffan. Jag pallade inte inkörningsperioden och slutade med dem. Men jag blev allt sämre och kände att livet inte funkade.

Så han började äta mediciner på nytt. Och då vände det. Mimiken, sättet han talade, allt blev mer en återgång till hur det var innan sjukdomen tog plats. På filmer före och efter han medicinerade kan man se stor skillnad.

- Jag är mycket friskare nu än för ett år sen, säger han.

Tävlar i Melodifestivalen

Så pass bra mår han i dag att han ska tävla i Melodifestivalen. I deltävling två i Göteborg den 11 februari ska han framföra låten ”Grytan”.

Hur känns det? undrar jag.

- Om man blir nervös och skakar lite i vanliga fall, då skakar man i kvadrat när man har Parkinson, säger han.

Men i och med hans mångåriga scenvana är han inte orolig. Det är ingen större anspänning, berättar han.

- Att stå på scen och sjunga har varit mitt yrke i många år.

Dessutom, skulle han skaka lite är det inte så farligt. Folk vet att han har Parkinson och det väcker snarare sympati.

- När man har Parkinson och begär specialbehandling är folk tillmötesgående. Det innebär att jag kommer att sitta på en stol och sjunga. Det är en lösning som är sprungen ur min begränsning. Jag har blivit mycket snällare mot mig själv vad gäller att det ska vara enkelt för mig.