Dollarsedlar som fladdrar iväg. Foto.
Bedrägeri kom att kosta professorn 29 miljoner dollar, motsvarande 301 miljoner kronor. Foto: Pixabay.

Lögn om Huntingtons sjukdom gav miljonböter

Att ljuga om vetenskap kan bli dyrt. Det blev en genetiker nyligen varse efter att ha sagt sig kunna bota Huntingtons sjukdom.

Det handlar om Stanley Cohen. En prisbelönt professor vid Stanfords universitet, känd som den första genetikern att transplantera gener från en levande organism till en annan.

Så långt inga konstigheter. Desto mer problematiskt blev det när den nu 87-årige professorn sade sig ha funnit en mirakelkur mot den neurologiska sjukdomen Huntingtons.

Fick sin vän att investera miljoner

Huntingtons är en svår ärftlig sjukdom som angriper hjärnans celler och slår ut neurologiska och motoriska funktioner. Svårbotade symtom som Cohen sade sig ha funnit en lösning på och i förlängningen fick sin vän Christopher Alafi att investera 20 miljoner dollar i.

Bland annat genom att hävda att behandlingen redan fått ett godkännande. Så var dock inte fallet.

Tvärtom hade Cohens mirakelkur motsatt effekt på grund av ”potentiellt dödliga biverkningar” som till exempel flera fall av allvarlig blodproppar.

Bedrägeri som gav  höga böter

Det ledde till en stämning från Alafi som av förklarliga skäl krävde sina pengar tillbaka efter att ha förts bakom ljuset. Så blev också fallet sedan domstolen kunde fastställa att Cohen gjort sig skyldig till ”oaktsam felaktig framställning”, enligt kalifornisk lag.