En motorväg i morgondimma

Hur kan personer med narkolepsi köra säkert?

Många människor undviker trötthet vid bilkörning genom att helt enkelt hålla sig borta från vägarna om de är trötta. Men hur gör du om du har narkolepsi som kan innebära kronisk dagtidsslöhet och plötslig insomning? Dåsighet i trafik innebär stora faror. Det finns några viktiga tillvägagångssätt.

Joyce Scannell, kontorschef på Narcolepsy Network nonprofit i USA, som har haft narkolepsi hela sitt liv, säger att hon aldrig kör mer än 20 minuter åt gången.

- Lyckligtvis jobbar jag hemifrån och mina barn har flyttat ut. Så det mesta handlar om: Gå till doktorn, gå till affären, gå hem. Varje stat i USA har sina egna lagar om vilka hälsoförhållanden som kan hindra invånare från att få körkort, samt om dessa villkor måste anges på själva licensen.

Scannell, som bor i Rhode Island, kunde få körkort och behövde inte avslöja att hon har narkolepsi. Andra stater kräver att personer med narkolepsi ska vara medicinerade och symptomfria under en viss tid innan de kan få körkort: Till exempel är den perioden ett helt år i New York, men det är bara 90 dagar i Kentucky.

- Behandling är nyckeln till att personer med narkolepsi kan köra säkert, enligt sömnexperter. Personer med narkolepsi brukar ta en kombination av stimulantia och antidepressiva medel för att bekämpa sömnighet dagtid, så föreskrifterna anpassas till patienten, säger Scannell.

- Personer med narkolepsi som får rätt behandling kan köra säkert", säger Dr. Emmanuel Mignot, en sömnforskare vid Stanford University.

- Men försiktighetsåtgärder krävs, som att slappna av innan start, inte ta långa körningar som kräver stopp, stanna och pausa vid sömnighet, undvika att köra ensam och ha akutmedicin till hands för en nödsituation. Men naturligtvis får inte personer med narkolepsi köra exempelvis bränslebelastade lastbilar eller flyga kommersiella flygplan.

Personer som lever med narkolepsi är mottagliga för samma högriskperioder som vanliga förare, säger sömnexperten Dr Meena Khan, vid Ohio State University.

- De naturliga tiderna som människor brukar vara sömniga är tidig eftermiddag (kl 13 till 15) och tidigt på morgonen (kl 2 till 5 på morgonen), säger hon till The Huffington Post.

- Vi har alla naturliga processer i kroppen som styr vår dygnsrytm, och som reglerar vakenhet. Personer med narkolepsi kan vara mer mottagliga för störningar och variationer. En tupplur i 15 till 20 minuter kan efteråt ge bra vakenhet eller att ta stimulerande läkemedel strax innan en lång körning, säger Meena Khan.

- En sömnig förare kan vara farlig oavsett vad orsaken är.

Joyce Scannell diagnostiserades med narkolepsi för 20 år sedan och säger att hon sedan dess blivit mycket medveten om när hennes kropp vill sova.

- Oftast vet jag när en attack kommer, så då kan jag att stanna till vid vägkanten och vila, och då helst inte ens sitta bakom ratten, säger Joyce Scannell.

- Om du inte tar en tupplur, kommer din kropp att få dig att ta en ändå, säger hon uppmanande till personer med narkolepsi som ignorerar lusten till tupplur.

Fakta om svenska bestämmelser för körkort:

"Enligt körkortsförordningen utgör narkolepsi hinder för innehav av körkort om förhållandena bedöms innebära en trafiksäkerhetsrisk. Vid adekvat medicinering finns oftast inga hinder för körkort, och en person med narkolepsi kan då köra bil utan att vara en trafikfara"

Hela förordningen kan du läsa här

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om medicinska krav för innehav av körkort med mera kan du läsa i pdf:en här (PDF-dokument, )