Små glas med lila innehåll och svarta sugrör. Foto.
Under tre år har Sarah Forsberg ägnat sig åt doktorandprojektet om fingerfoods. Foto: Högskolan Kristianstad.

Fingervänlig mat kan underlätta för personer med motoriska svårigheter

Att skippa besticken och i stället äta med fingrarna – det skulle underlätta måltiden för många människor med motoriska svårigheter. Snart avslutas ett forskningsprojekt där fördelarna och möjligheterna med fingermat lyfts fram, och där en ny receptbok just sett dagens ljus.

Tolv dricksglas med mörkt lila blåbärssmoothie, dekorerade med varsin färgglad blomma, bärs in på bricka. Detta är den sista av en lång rad anrättningar som lagats i Findus provkök i Malmö under dagen.

Smoothien är inte bara dekorativ och välsmakande. Den ingår också i en ny receptbok om fingervänlig mat, så kallad fingerfoods – mat som kan ätas utan bestick. För den oinvigde kan det verka festligt och lättillgängligt. Men för människor med motoriska ätsvårigheter till följd av exempelvis stroke eller  Parkinsons sjukdom kan detta vara en nödvändig lösning för att få i sig den dagliga näringen.