Fotomontage om epilepsi
Foto: Håkan Sjunnesson

Epilepsiforskning – om kirurgi & morgondagens genterapi

, Håkan Sjunnesson

Internationella epilepsidagen infaller den 12 februari 2018: Johan Bengzon och Merab Kokaia forskar kring epilepsibehandlingar vid epilepsicentrum i Lund. Hör Neuropoddens reportage om fascinerande behandlingar med dels kirurgi idag och dels genterapi i morgon, där man använder virus som läkemedelstransportör. Lyssna på Neuropodden!

Johan Bengzon är neurokirurg och stamcellsforskare kring epilepsi och hjärntumörer och Merab Kokaia är föreståndare för epilepsicentrum vid Lunds universitet. Vid ett epilepsiseminarium redovisade de båda forskarna statusen för forskningen kring behandlingar av epilepsier idag och vad som finns runt hörnet i morgon.

Neuro fick möjlighet att intervjua de båda för Neuropodden och deras berättelser är fascinerande. Bland annat pågår forskning med preparerat virus för att föra in och positivt infektera områden med sjuka nervceller i hjärnan. Det preparerade viruset innehåller genmodifierade nervceller som ska normalisera de områden i hjärnan där de epileptiska anfallen uppstår.

Internationella epilepsidagen uppmärksammas årligen den andra måndagen i februari, som 2018 är den 12 februari.