Två personer i operationskläder. Foto.
Kirurgerna Erik Westin och Raymond Onders genomförde på torsdagen den andra diafragmapacing-operationen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Fotograf/Källa: Paul Björkman.

Effektivare metod ger svårt ryggmärgsskadade andningen tillbaka

Som första sjukhus i landet inför nu Sahlgrenska Universitetssjukhuset behandlingen diafragmapacing. Genom ett enkelt kirurgiskt ingrepp och en sorts pacemaker för diafragman kan svårt ryggmärgsskadade patienter få andningen tillbaka – något som tidigare krävde en stor och kostsam operation.

– Det är spännande att få vara med och införa en helt ny metod i Sverige. Det är en relativt enkel operation med mycket lägre risk för komplikationer, säger Erik Westin, specialistläkare i kirurgi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

I veckan genomförde han den andra operationen av den här typen på sjukhuset tillsammans med den amerikanske läkaren Raymond Onders, som är den som har utvecklat metoden och gjort flest ingrepp av denna typ i världen. Metoden är helt ny i Sverige och inget annat sjukhus har ännu infört metoden i klinisk praktik.