Porträttbild på Jimmy. Foto.
Foto: Peder Björling.

Använder hjälpmedel för att slippa fördomar

Jimmy Håkansson: "År 2006, när jag var 30 år, diagnostiserades jag med Ataxi, en sjukdom som innebär att man har svårt att samordna rörelser. Mig påverkar Ataxi på så sätt att min ryggmärg, och även höljet i lillhjärnan, är lite smalare än normalt vilket påverkar koordination och balans."

- Sjukdomen utvecklas gradvis. Vissa kan få problem med hela kroppen. På mig märks det mest på talet, balansen och ögonen. När jag fick min diagnos gick jag med i Neuro som stödmedlem. Främst för att träffa likasinnade och för att få hjälp och stöttning i sjukdomen. Tre år senare blev jag aktiv i Malmö och jag gick med i styrelsen.

- År 2016 flyttade jag till Stockholm och nu är jag med i styrelsen här. Fördomar har jag stött på. Tidigare kunde jag gå med käpp men då trodde många att jag var full. Jag har också blivit nekad på krogen med hänvisning till att dörrvakter trott att jag var full. Det är ett skäl till varför jag sitter i rullstol. Jag använder hjälpmedel jag kanske inte direkt behöver för att slippa fördomarna.

- I dag är jag med i Neuro Stockholms styrelse och har där börjat leda en sittgympagrupp. Jag är också diagnosstödjare för dem som har min sjukdom. Så man kan höra av sig om man bara vill prata eller om man har allvarliga problem, om man fått sin diagnos ganska nyligen, eller om man är anhörig. Ungefär 300 personer i Sverige har Ataxi.

- I dag har jag varit fotomodell för Neuro och det känns jättekul. När jag blev tillfrågad tyckte jag det lät som en rolig idé och roliga idéer gillar jag!

PS. Bli gärna medlem i Neuro så blir vi starkare och kan påverka mer. Medlem blir du på neuro.se/blimedlem.

Bild på Jimmy Håkansson, Stockholm.

Därför är jag med i Neuro

Jimmy Håkansson: "När jag fick veta att jag hade en sjukdom som heter spastisk ataxi var det en självklarhet att gå med i Neuro. För att få råd och stöd och för att träffa andra med samma diagnos. Att vara med i Neuro ger möjligheter. Jag har bland annat varit med på utflykt till Danmark."

Gå med idag!