Tre porträttbilder. Fotokollage.
Möt Kim Kultima, Karl Sjölin och Jenny Jakobsson. Foto: Privat.

Studentföreläsning: De forskar om MS, stroke och kronisk smärta

Neurostödd forskning Möt forskaren Kim Kultima som tillsammans med doktoranderna Karl Sjölin och Jenny Jakobsson kommer berätta om sin dagsaktuella neurologiska forskning. Måndag 8 maj med start 17.15.

Program

  • Inledning. Fanette Caudron, Neuroförbundet, hälsar välkommen och berättar om hur förbundet arbetar med att samla in och fördela medel till neurologisk forskning.
  • Kim Kultima, Docent i Experimentell medicin:
    Vilken roll spelar miljö, livsstil och arv för uppkomsten av multipel skleros.
  • Karl Sjölin, Neurolog och doktorand i Experimentell neurologi:
    Att hitta stroke med ett blodprov.
  • Jenny Jakobsson, doktorand i Experimentell klinisk kemi:
    Kronisk smärta vid fibromyalgi - hur autoimmuna mekanismer kan driva smärta och dess kopplingar till fettsyror och tarmfloran.

Möjlighet att ställa frågor både till föreläsarna och till representanter från Neuroförbundet.

Målgrupp: Föreläsningen vänder sig till dig som till exempel studerar till läkare, sjuksköterska, fysioterapeut eller arbetsterapeut – och vill veta mer om vad det innebär att jobba eller forska inom neurologins område. Men vi välkomnar även dig som är student eller yrkesverksam inom andra områden och är nyfiken på ett forskningsområde där det händer mycket spännande just nu.

Arrangör: Föreläsningen arrangeras av Neuroförbundet i samarbete med Medicinska föreningen i Uppsala.

Tid och plats: Akademiska sjukhuset, Gunnesalen (Psykiatrins hus, ingång 10). Måndag 8 maj. Mingel från 17.15 och föreläsning från 17.45 Neuroförbundet bjuder på enklare förtäring, men i begränsat antal så först till kvarn gäller! Fri entré. Vi räknar med avslut senast 19.30.

Om Neuroförbundet

Neuroförbundet är en intresseorganisation specialiserad på neurologi. Vårt mål är att personer som lever med neurologiska diagnoser ska få samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter som alla andra. Vi finns för att ge information, stöd och framtidstro. Neuroförbundet är en ideell sammanslutning och partipolitiskt obunden organisation, som arbetar med utrednings- och utvecklingsarbete och som stödjer neurologisk forskning med ekonomiska bidrag varje år.

Neurologiveckan i Uppsala

Hela veckan, 8-12 maj, pågår årets Neurologivecka på Uppsala Konsert & Kongress, UKK. Under konferensveckan träffas neurologer, ST-läkare och andra vårdprofessioner på UKK för att utbyta kunskap och erfarenheter. Samtidigt passar vi i Neuroförbundet på att ta ”Neurologin ut på stan”. Genom föreläsningar, torgmöte och liknande ser vi till att synas i Uppsala. Minst en halv miljon personer i Sverige lever med en neurologisk diagnos. Det här är frågor som angår alla!