Solnedgång över snöklädd sjö med skog i kanten
Foto: Pixabay

ALS-webbinarium i december 2023

Är du intresserad av att lära dig mer om ALS? Då är du varmt välkommen till årets andra ALS-webbinarium den 20 december som anordnas av Neuroförbundet och Ulla-Carin Lindquists stiftelse för ALS-forskning. Under kvällen samlas forskare för att berätta om flera intressanta och aktuella ämnen kopplade till ALS.

Välkommen att anmäla dig till årets andra ALS-webbinarium onsdag den 20 december. Under kvällen kommer forskare från Karolinska institutet, Skånes Universitetssjukhus och Umeå universitet att föreläsa och besvara dina frågor. Webbinariet är gratis och hålls digitalt över Teams.

Var: Digitalt över Teams

När: Onsdag den 20 december 2023, klockan 18:00 – 20:00

Anmälan: Anmäl dig här. På sidan för anmälan klickar du på knappen "Registrera dig" (nederst på mobil, till höger på dator).
När du registrerat dig får du ett mejl med kalenderinbjudan och länk till webbinariet. 

Kvällens talare:

Läkemedelsstudier och behandling av ALS

Karolina Palmbäck, Karolinska institutet

Forskningssjuksköterska Karolina Palmbäck arbetar vid Karolinska institutet som är en av flera platser i Sverige där det bedrivs läkemedelsstudier. Under föreläsningen ges en överblick över hur läkemedelsstudier fungerar och en översiktlig uppdatering kring aktuella läkemedelsstudier och behandlingar av ALS.

Frontotemporala neurodegenerativa sjukdomar - former och diagnosticering

Christer Nilsson, Skånes universitetssjukhus

Christer Nilsson är överläkare och docent i neurologi vid Skånes universitetssjukhus och har många års erfarenhet av av arbete på klinik och forskning inom frontotemporala neurodegenerativa sjukdomar. Han kommer bland annat tala om kopplingen mellan FTD (frontotemporal demens) och motorneuronsjukdomar som ALS. Vad händer i hjärnan vid FTD, vilka är symtomen och hur ser vården ut för drabbade patienter?

Om orsaken till ALS: SOD1

Karin Forsberg, Umeå universitet

Karin Forsberg, neurolog och forskare vid Umeå universitet, har forskat om orsaken till ALS sedan 2004, både i Sverige och utomlands. Hon forskar särskilt på proteinet SOD1, ett viktigt enzym som oftast har en förändrad struktur hos patienter med ALS. Lär dig mer om orsakerna till felaktigt veckat SOD1 och varför den här forskningen är viktig.

Aktuellt från internationella ALS konferensen i Basel

Peter Andersen, Umeå universitet

Peter Andersen, professor och överläkare i neurologi vid Umeå universitet, har forskat om ALS sedan 1992. Hör Peter berätta om de senaste nyheterna från den internationella ALS-konferensen i Basel som hålls 6 – 8 december.