Några bilder från Hensmala Triathlons historia. Foto: Håkan Sjunnesson/Neuro och Lars Andersson

208 tävlade i 6:e Hensmåla Triathlon som samlar pengar in till ALS-forskningen

För sjätte året i rad arrangerades Hensmåla Triathlon, en tävling i och runt Stora Hensjön i trakten av Tingsryd i södra Småland. De tävlande börjar med 340 meter simning i sjön, därefter cyklar de direkt 9,2 kilometer runt samma sjö och tävlingen avslutas med 6,5 kilometers löpning. Allt överskott går till als-forskning via Neurofonden och i år blev resultatet hela 125.000 kronor.

Det började med att Lennart Arnesson och hans familj kände att de måste agera efter beskedet att Lennarts syster drabbats av den svåra neurologiska diagnosen als, amyotrofisk lateralskleros. Ett team bildades och så växte idén fram om en lagom svår triathlontävling i skogen runt Stora Hensjön, där allt överskott från tävlingsavgifter och försäljning skulle gå till forskning om sjukdomen als. Sommarens bejublade tävling gav ett överskott på 125.000 kronor och totalt har de nu på sex år samlat in över 530.000 kronor till als-forskning.
Pengarna slussas till als-forskningen via Neurofonden, som Neuro (Neuroförbundet) administrerar. Och Neuroförbundets ordförande Lise Lidbäck och övriga styrelsen är mycket tacksamma för Team Hensmåla Triathlons bedrift. Och de medverkade på Neuros förbundskongress 2017, där de också fick möta en av landets als-forskare, neurologen Caroline Ingre.1 oktober överlämnas 2018-överskottet


Den 1 oktober ska Team Hensmåla Triathlon lämna över 2018 års insamlingscheck till Neuro. Men Neuro passade på att redan nu ställa några frågor till initiativtagaren:

Hallå där Lennart Arnesson, vad tänker du efter sommarens arrangemang:
-Sommarens triathlon gick kanonbra. Just tävlingsdagen den 28 juli var det lite mulet, vilket var skönt för både deltagare och publik.
- Det var 166 stycken individuella startande och 14 stycken lag, så totalt tävlade 208 glada triatleter.

Tycker du att ni nådde era mål i år?
- Ja vi är jättenöjda med årets arrangemang och det kändes som alla som var här som tävlande och publik var nöjda och glada. Inte minst alla cirka 90 funktionärer som hjälper till med allt från att slå gräs för tävlingsbanan till att massera ömma fötter.

Vad hade ni för målsättningar i år?
-Att alla skulle få en härlig dag och samla in mycket pengar till ”stoppa ALS”

Ja i år har ni också gjort gemensam sak med insamlingen ”Stoppa ALS”, varför?
-Sebastian och Kristin Penners insamlingsprojektet "Stoppa ALS", är ett fantastiskt initiativ och det känns bra att kunna bidra till det nya kliniska forskningscentret "ALS Treatment Center" som planeras på Karolinska sjukhuset i Huddinge för alla ALS-patienter i Sverige.

Håkan Sjunnesson / Neuro

 

 

Bli medlem i Neuro och läs mer om projektet "Stoppa ALS" i Reflex Magasin nr 3-2018, med utgivningsdag den 19 september!

 

 

 

 

 

 

 

 

-