Personlig assistans (LSS 9 § 2)
Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, ger den som har stora funktionshinder rätt till olika typer av stöd. Personlig assistans är en av tio insatser som kan erhållas inom LSS, enligt 9 § 2.
Ansökan om personlig assistans gör du hos kommunen och/eller försäkringskassan.
Skillnader LSS - Socialtjänstlagen
Det som är speciellt med LSS-lagen är att den som beviljas hjälp enligt denna har rätt att bestämma när, hur och av vem hjälpen skall ges. "Den enskilde skall i största möjliga utsträckning ges inflytande och medbestämmande över insatser som ges", som det står i lagen.
Du ska genom LSS tillförsäkras goda levnadsvillkor.
Detta innebär en viktig skillnad jämfört med Socialtjänstlagen (SoL), som säger att personer som omfattas av SoL skall tillförsäkras skäliga levnadsvillkor.
Vissa av de behov som kan ges som personlig assistans enligt LSS kan även ges inom ramen för SoL, av personal inom hemtjänsten. Detta gäller till exempel hjälp till personer som är äldre än 65 år, och som därför inte omfattas av LSS. Skillnaden mellan lagarna är grovt sett att personal som arbetar som personlig assistenter enligt LSS är knutna till dig som person och dina behov, medan hemtjänstpersonal som verkställer beslut enligt SoL är knutna till verksamheten. En annan skillnad är att hjälp enligt LSS (som regel) är utan kostnad, medan SoL-insatser medför en avgift för dig. Om man har de behov av hjälp som anges i LSS-lagen bör man alltså i första hand söka hjälpen enligt LSS.
Viktigt att komma i håg är att LSS är ett komplement till andra lagar, en så kallad pluslag. Detta innebär att du till exempel både kan ha hemtjänst enligt SoL och kombinera denna med ledsagning eller personlig assistans enligt LSS. Kommunen/försäkringskassan kan alltså inte neka dig att ansöka om personlig assistans för att du har hemtjänst.