Giva Sveriges kvalitetskod
Neuroförbundet är medlem i Giva Sverige och som ett krav för medlemskap förbinder vi oss att följa Giva Sveriges kvalitetskod.
Ändamål
- Neuroförbundets ändamål beskrivs i våra stadgar.
- A2 Årligen upprättas en verksamhetsberättelse.
- A3 Hur våra tillgångar hanteras vid en eventuell upplösning hanteras i våra stadgar.
Styrelsen
Valberedningens tillsättning och arbete
- B1 Hur valberedningen tillsätts regleras i våra stadgar.
- B2 Valberedningen lämnar förslag till förbundskongressen för beslut om val av styrelseledamöter, suppleanter och revisorer. Det senaste kongressprotokollet visar att valberedningen har lämnat förslag i enlighet med kvalitetskodens krav.
- B3 Valberedningens arbete styrs av valberedningsinstruktionen, som är protokollförd i det senaste kongressprotokollet.
- B4 Valberedningens ledamöter och kontaktuppgifter finns tillgängliga på Neuroförbundets hemsida.
Styrelsens tillsättning
- B5 Styrelsen tillsätts på förbundets kongress, i enlighet med våra stadgar.
Krav på ledamöter
- B7 Senaste kongressen valde 9 ledamöter och 3 suppleanter till styrelsen.
- B8 I och med att Neuroförbundet har 90-konto är kravet på att minst hälften av ledamöterna bosatta inom EES-orådet uppfyllt.
- B9 Styrelsen presenteras på hemsidan.
Styrelsens arbetssätt
- B10 Styrelsen arbetare efter antagen arbetsordning.
- B11 Styrelsen utvärderar årligen sitt arbetssätt och styrker utvärderingen genom protokoll.
Styrning
Strategisk ledning
- C1 Förbundskongressen fastställde en långsiktig handlingsplan, som beskriver hur Neuroförbundet planerar arbeta för att vi ska uppnå vårt ändamål under kongressperioden. Planen innehåller mål för perioden och ses över årligen av styrelsen.
- C2 Neuroförbundets styrelse följer årligen upp och utvärderar förbundets måluppfyllelse och vid behov fattas beslut som förändring av målsättning och/eller aktiviteter, vilket styrks i protokoll.
Högste tjänsteman
- C3 Styrelsen är ansvarig för rekrytering och introduktion av högste tjänsteman, kanslichef. Vid rekrytering tas kravspecifikation fram i förväg.
- C4 Styrelsen fastställer en dokumenterad instruktion som reglerar kanslichefens uppgifter, befogenheter och ansvarsområden.
- C5 Styrelsen utvärderar årligen kanslichefens prestation i förhållande till instruktion och Neuroförbundets mål.
- C6 Kanslichefens lön och annan ersättning inklusive pensionsvillkor, beslutas av styrelsen och dokumenteras i styrelseprotokoll. Kanslichefens lön uppgår till 61 500 kronor per månad.
Intern kontroll
Finansiering och förvaltning av tillgångar
- D1 Neuroförbundets insamlingspolicy är det styrande dokument som anger hur verksamheten får finansieras och vilka begränsningar det finns för finansieringen.
- D2 Placeringspolicyn som anger hur förbundets kapital ska placeras.
- D3 Neuro har styrande dokument som beskriver gränsvärden för förbundets egna kapital.
Ekonomiskt ansvar
- D4 Styrelsen godkänner en årlig budget för styrning av förbundets ekonomi. Styrelsen granskar utfall av intäkter och kostnader i förhållande till budget vid varje styrelsesammanträde, vilket styrks av protokoll.
- D5 Styrelsen utvärderar årligen om Neuroförbundet använder sina resurser på ett ändamålsenligt sätt och vid behov beslutar om förändringar i arbetssätt. Styrelseprotokoll styrker att utvärdering har genomförts.
- D6 Neuroförbundets årsredovisning visar att minst 75% av de totala intäkterna har gått till verksamhetens ändamål och inte belastas med oskäliga kostnader. Detta framgår även av den årliga redovisning till Svensk Insamlingskontroll.
- D7 Neuroförbundet har styrande dokument som reglerar inköp och upphandlingar.
- D9 Revisorer utses av förbundskongressen och bestyrks av kongressprotokollet.
- D10 Tydliga arbetsbeskrivningar finns framtagna för samtliga befattningar som arbetar med förbundets finansiella redovisning och rapportering.
Riskhantering
- D11 Styrelsen genomför årligen en riskanalys och med utgångspunkt i den fastställer en organisationsövergripande riskhanteringsplan.
Motverka oegentligheter
- D12 Neuroförbundet har styrande dokument som beskriver hur vi arbetar för att motverka oegentligheter inom verksamheten.
- D14 Neuroförbundet har en klagomålspolicy, som beskriver hur vi hanterar klagomål på oss eller vår verksamhet.
Övrig intern kontroll
- D15 Neuroförbundet har aktuell delegationsordning som beskriver vilka befattningshavare som har rätt att fatta vilka beslut och där befogenheter och behörigheter framgår.
- D16 Neuroförbundet har styrande dokument som reglerar hur potentiella jävssituationer identifieras och hanteras.
Insamling
- E1 Neuroförbundet har styrande dokument, insamlingspolicy, för insamlingsarbetet.
- E2 Neuroförbundet ska ha styrande dokument som beskriver hur vi hanterar ändamålsbestämda gåvor.
- E4 Neuroförbundet har en policy som beskriver hur vi arbetar med bilder och texter i marknadsföring.
Anställda och volontärer
- F1 Neuroförbundet har en uppförandekod som bygger på förbundets vision, värderingar, ändamål och mål, vilken är publicerad på förbundets hemsida.
- F2 Neuroförbundet har styrande dokument, personalpolicy, som innefattar anställningsvillkor, arbetstider och principer för lönesättning.
- F4 Neuroförbundet har styrdokument som beskriver hur frivilliga och frivilligverksamhet regleras och utvärderas.
Rapportering
- G1 Neuroförbundet upprättar årligen en verksamhetsberättelse som är att se som en effektrapport i enlighet med Giva Sveriges mall för effektrapportering.
- G2 Neuroförbundet upprättar årligen en årsredovisning i enlighet med årsredovisningslagen.
- G3 Neuroförbundet rapporterar vår efterlevnad av Giva Sveriges kvalitetskod genom att rapportera in vår redogörelse tillsammans med en bestyrkt revisionsrapport.
Intyg från Giva Sverige 2025