”Att inte ha tillgång till assistent var som att leva i husarrest”
Oroliga för att fokusering på fusket blir en ursäkt för att skära ner på LSS-reformen
I dag har Tage Andersson 62 år ett socialt liv. Men så har det inte alltid varit.
I åtta år satt han hemma och tappade i stort sett all kontakt utanför husets fyra väggar. Sedan tre år tillbaka har Tage assistans. Något som har gett hans liv en helt ny dimension.
Just nu pågår en utredning om LSS-reformen. När det samtidigt i media har lyfts fram personer som fuskat till sig assistans så är Tage orolig för att fuskarna ska ge försäkringskassan en ursäkt för att skära ner på LSS-reformen.
Ordförande i NHR Måsen (Neurologiskt Handikappades Riksförbund) Tage Andersson, assistent Frank Lundberg och kassör i NHR Måsen Lena Karlsson på promenad i Lysekil. Trion är oroliga för den utredning som regeringen nu gör angående LSS-reformen. En reform som man inte bara tycker är en utmärk vårdform utan även en jobbreform som sysselsätter runt 50 000 assistenter i Sverige.
LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, infördes 1994. I dag finns det cirka 20 000 brukare i Sverige. Det innebär också att runt 50 000 personer är sysselsatta som assistenter, i olika stora grader.
– Det finns inget som helst försvar för de som har fuskat till sig assistans och pengar. Men det har fått väldigt stort utrymme i nyhetsrapporteringen. Ändå handlar det om mindre än 0,2 procent som har ertappats med att fuska, säger Tage Andersson.
Spektakulära brott
Anledningen till att rubrikerna varit stora kan vara att det handlat om ganska spektakulära och ovanliga brott.
– Det är klart att det är uppseendeväckande när någon filmat en person som helt plötsligt hoppar upp ur sin rullstol och börjar springa runt utan problem. Det är bra att man sätter dit de här personerna. De förstör väldigt mycket för oss som verkligen behöver hjälp, säger Tage Andersson.
Redan som 35-åring drabbades Tage av reumatisk värk. Men det var när han fick en skada mellan fjärde och femte halskotan som läget förvärrades brutalt. Själv tror han att skadan är direkt kopplad till att han är reumatiker.
Tage har assistans tolv timmar om dygnet. Själv förstår han inte hur vissa lyckas fuska till sig assistans. Även Lena Karlsson, kassör i NHR Måsen, har svårt att se hur man kan lura till sig assistans.
– Man kryper in på bara skinnet på brukaren och det är en extremt omfattande utredning som görs för den som söker assistent, säger Lena Karlsson.
Tuffare tag
Både Tage och Lena vittnar om att brukare upplever en allt tuffare attityd och att man ifrågasätts i sin sjukdom. Lena berättar ett exempel där man redan blivit betydligt tuffare.
– Om man klarar av att föra skeden till sin mun. Då behöver man plötsligt ingen hjälp alls vid måltider. Vi är väldigt oroliga för den utvecklingen som vi ser, säger Lena.
I april ska regeringens utredning om LSS-reformen vara klar. En utredning som kom till på grund av kostnadsökningarna inom LSS. Men även för att man misstänker organiserad kriminalitet i assistansbranschen.
Även för anhöriga
Tage menar på att LSS-reformen inte bara betyder väldigt mycket för brukarna.
– Det handlar även om ett nytt liv för anhöriga, övriga familjemedlemmar. Dessutom är det en jobbreform, då hela 50 000 personer sysselsätts inom LSS, säger Tage.
Frank Lundberg är Tages assistent sedan tre år tillbaka. Han var arbetslös när jobbet som assistent dök upp.
– Det är många, liksom jag, som via den här reformen har kommit tillbaka till arbetsmarknaden, säger Frank.
Billigare än krogmomsen
Tage Andersson är ordförande i NHR Måsen och för att ställa LSS-reformen i ett jobbperspektiv har man plockat fram siffror i jämförelse med den sänkta krogmomsen.
– Ett snabbt överslag ger vid handen att ett heltidsjobb som assistent inom LSS kostar staten cirka en halv miljon kronor. En sänkning av restaurangmomsen har av regeringens egna utredning beräknats kosta 1,5 miljoner kronor per jobb. Så visst kan man se LSS-reformen även som en jobbreform, säger Tage Andersson.
För Tages del blev det ett otroligt lyft när han till slut valde att få assistans fullt ut.
– Det var mitt eget fel att det tog så lång tid innan jag fick den hjälpen jag har i dag. I åtta år satt jag hemma och tappade den mesta av kontakten med omvärlden. Dessutom var jag ett ständigt orosmoment för frugan när hon var på jobbet.
Nytt liv
I dag lever Tage till stora delar ett nytt liv.
– Nu kan jag komma ut igen och träffar andra personer. Det är till och med så att jag då och då åker ut med båten och fiskar, men med assistans förstås.
Annars handlar det mycket om att hålla igång kroppen med träning. Och även här är assistenten Frank en ovärderlig hjälp för Tage.
Sjukdomstiden innan Tage hade assistans jämför han med att sitta hemma med en fotboja.
– Då ska man veta att 25 procent av de som döms till fotboja hellre väljer att sitta i fängelse. De tycker att det är ett mer socialt liv där än att bara sitta hemma.
Budskap till politikerna
Naturligtvis är det inte helt enkelt att vara beroende av assistans tolv timmar om dygnet. Varken för brukaren eller assistenten.
– Det är en väldig speciell situation att behöva hjälp med nästan allt. Man släpper verkligen in en annan person i sitt liv med allt vad det innebär, säger Tage.
Vad regeringens utredning kommer att ge för konsekvenser vågar inte Tage Andersson, Lena Karlsson eller assistent Frank Lundberg spå om. Men alla tre är överens om att LSS-reformen är livsviktig på många sätt.
– Sätt dit de kriminella fuskarna, de tar resurserna från de som ärligt behöver dem. Men skär inte ner för de som verkligen är sjuka och är i stort behov av hjälpen, är trions gemensamma budskap till politikerna.
Christian Lycke0523-66 70 89lycke@lysekilsposten.se