22-23 september 2018 - en spännande hösthelg i Vimmerby.

“Kropp och knopp” på Vimmerby Folkhögskola 22-23/9 2018

Vi var ett härligt gäng på 15 personer som hade valt att tillbringa helgen i Vimmerby för två fullspäckade dagar med verktyg för en fungerande vardag.

En nyhet för många var att prova på Mindfulness, som är en meditationsteknik som bygger på att vara uppmärksam på det som händer just nu, i stunden. Och varför ska vi testa denna teknik? Jo, det är för att det är en metod som:  

  • minskar din stress och oro  
  • hjälper dig att ta kontroll över negativa, destruktiva tankar ochn känslor
  •  gör dig bättre på att bemöta svårigheter i vardagen

Vi provade olika sorters andningsövningar, meditationer och vardagsövningar. Hur ska man då göra när man mediterar? Inte så krångligt, sitt på en stol i en bekväm ställning med rak rygg. Det går bra att ligga också, men man ska inte somna! Att meditera innebär att vara i aktiv stillhet. Väldigt avslappnande, och samtidigt energigivande. För den som vill prova på Mindfulness, finns det ett flertal appar som man kan ladda ner.

Därefter blev det en riktigt intressant lördagseftermiddag med akvarellmålning. Vi fick lära oss olika tekniker som man kan använda sig av. För många var detta ett första försök med målning. Och jag tror nog att jag kan säga att alla målade med stor energi och glädje!

På söndagen blev vi guidade genom olika övningar, rörelser man använder vid utförandet av Holi Yoga, som är en medicinsk variant av Yoga. Här möter man sin kropp utifrån egna behov. Själv har jag tidigare provat på Medi Yoga, men tycker nog att Holi Yoga passade mig bättre att utföra sittande. Intensiteten i övningarna anpassar man till sin egen förmåga.

Under söndagens sista pass fick vi tips och idéer om balans, styrka och en bra hemmiljö av en fysioterapeut. Det går utmärkt att utföra balansövningar i bostaden, bara man tänker på att man står stadigt, mot en vägg t.ex. Plocka även bort mattor och annat som man lätt kan snubbla på.

Vi hade också en trevlig lördagskväll tillsammans, med musikquiz som inbjöd till många skratt. Vi bjöds på god mat, som är väl så viktigt för att hålla humöret uppe!

Jag tror nog att flera fick mersmak för att fortsätta med mindfulness, akvarellmålning, Holi Yoga och sjukgymnastik på hemmaplan. Det gäller i alla fall för mig!

Vid pennan/ Annette Ranvik