Flera händer som möts, i olika färg. Illustration.

”Tankens kraft är otrolig”

Carina Holgersson och Emil Bengtsson är ute på föreläsningsturné i Halland.

Senaste anhalt var Villa Pollux (Halmstad) i tisdags, där duon inför engagerade åhörare – de mest långväga från Kalmar – berättade om sina respektive erfarenheter.

– Tankens kraft är otrolig. Hjärnan är fantastisk och man ska inte ge upp, lyder Emil Bengtssons budskap efter att ha fångat publiken med sin livsomvälvande historia – från den allvarliga bilolyckan i 20-årsåldern fram till idag där han som 33-åring förmedlar glädje och positiv energi.

Emil opererades akut, låg i koma under en månad och hanterar vardagen med en efterföljande hjärnskada.

– Vägen tillbaka har innehållit mörka stunder. Jag blev deprimerad, gick på antidepressiva och vägde över 110 kilo. Idag väger jag 75 kilo och mår betydligt bättre, säger Emil, som vill sprida hopp till andra i liknande situation och som sedan ifjol dessutom är styrelseledamot i Neuro Halland.

Sporras av att hjälpa andra

Carina Holgerssons del kretsade kring den extrema hjärntrötthet som gav sig till känna efter en förebyggande operation av en aneurysm (en utbuktning på pulsådern upp till hjärnan) november 2017.

Operationen i sig lyckades, men efterspelet blev en extrem hjärntrötthet som påverkat tillvaron sedan dess.

– Jag började få svårt med normala vardagssysslor, kunde ibland tappa balansen och hade problem med kort- och närtidsminnet. Det har också varit ett hoppande mellan instanser och myndigheter, vilket tärt på en psykiskt. Men bit för bit har jag återhämtat mig, bland annat med hjälp av yoga, meditation och hörlurar med brusreducering och musik, förklarar Carina, som sedan operationen varit sjukskriven från sin ordinarie tjänst som IT-projektledare.

Den förändrade livssituationen har fört henne till Neuro Halland, där hon i rollen som ordförande kämpar för de som drabbas av neurologiska diagnoser.

– Nya möten, nya platser – inga krav. Att berätta och sätta ord på vad man varit med om inför andra har varit avgörande för mig. Vilja och glöd är nyckelord i min rehabilitering som fortfarande pågår. Det finns definitivt en stark drivkraft att hjälpa andra, summerar Carina Holgersson.


Föreläsningar i Kungsbacka och Laholm

Två föreläsningar har skett i mars med Emil och Carina på temat ”Hjärnan är fantastisk! Hur hjärntrötthet kan hanteras och tränas bort”: i Våxtorps bygdegård den 6 mars och i Villa Pollux i Halmstad den 14 mars.

Neuro Halland hoppas på god uppslutning även vid de två kommande föreläsningarna, vilka äger rum enligt följande:

ABF-huset, Kungsbacka   Tisdag 21/3 kl. 18-20.30

Lagagården, Laholm   Onsdag 5/4 kl. 18-20.30

Anmäl dig till Neuro Hallands kansli via telefon 035-10 50 24
eller mejl halland@neuro.se

Gratis för medlemmar och 150 kronor för övriga.
Det bjuds på kaffe och kaka. Begränsat antal platser.

Föreläsningar under våren | Neuro