TBE (tick-borne encephalitis)
TBE är en förkortning av tick-borne encephalitis som betyder fästingburen hjärninflammation. Den orsakas av ett virus som sprids av fästingar.
TBE är sällsynt men har successivt ökat i Sverige. Årligen rapporteras nu närmare 600 fall i landet. Det finns vaccin mot TBE. Du bör vaccinera dig om du bor eller vistas mycket i ett riskområde.
Det tar oftast mellan fyra och tio dagar från smittotillfället till att du blir sjuk i TBE, men det kan ta ända upp till en månad. Vid TBE är det vanligt att först få något eller några av följande symtom:
- huvudvärk
- muskelvärk
- trötthet
- feber
Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du tror att du har TBE och känner dig mycket sjuk. Om det är stängt, sök vård på en akutmottagning vid sjukhus.
TBE är enligt smittskyddslagen en anmälningspliktig sjukdom, och inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren i regionen och till Folkhälsomyndigheten.
Långvariga problem för TBE-patienter
Om du har fått en hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation kan du behöva vårdas på sjukhus. Det kan ta flera månader att bli frisk om viruset har spridits till hjärnan eller hjärnhinnorna. Då kan det centrala nervsystemet påverkas och du kan få till exempel följande besvär:
- gångsvårigheter
- talrubbningar
- koncentrationsstörningar
- minnesstörningar
- förlamningar.
Besvären kan finnas kvar under en lång tid. Ibland kan de bli bestående.
Sämre minne, motivation och motorik. Det är några av de problem som kan finnas kvar i flera år efter fästingburen hjärninflammation orsakad av TBE.
Läs mer om långvariga problem för TBE-patienter i avhandlingen från Malin Veje, disputerad vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och infektionsläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Kärlek och relationer efter TBE
Vårt nätverk "TBE-familjen" bjuder in till digital träff via Zoom onsdag den 25 september kl. 18.30 med temat "Kärlek och relationer efter TBE".
Har du fått TBE (fästingburen hjärninflammation)?
Vi har nu två diagnosstödjare som själva gått igenom allt vad det innebär att få diagnosen TBE. Som medlem hos oss i Neuroförbundet kan du ringa vår stödväxel på 08 677 70 11 och be att få samtala med Sanna Sandberg eller Zanna Lindroth.