Multipel systematrofi (MSA)
Multipel systematrofi (MSA) är en ovanlig progressiv neurologisk sjukdom som påverkar flera hjärnfunktioner. Några av dessa är involverade i kontrollen av kroppens rörelser, balans och koordination, medan andra styr blodtryck, urinblåsa, tarmfunktion och sexuell funktion.
Den räknas till sjukdomsgruppen atypisk parkinsonism och kännetecknas av stelhet och rörelsepåverkan liknande det som är typiskt för Parkinsons sjukdom. Jämfört med Parkinsons sjukdom har msa ett snabbare förlopp och mer uttalad påverkan på det autonoma nervsystemet.
Det finns två olika undergrupper av sjukdomen beroende på vilka hjärnområden som är mest drabbade.
- Msa-p om parkinsonistiska drag dominerar.
- Msa-c om symtom från lillhjärnan överväger, vanligaste är störningar i balans, tal och koordination.
Läs mer
Bättre diagnostik med NGS - nästa generationens sekvenseringsteknologi
En sällsynt diagnos berör högst fem personer på 10 000 invånare. Mer än hälften av dessa sällsynta sjukdomar är av neurologisk art. De flesta har hört talas om Parkinson, MS och stroke – kända neurologiska sjukdomar som det bedrivs mycket forskning kring. Men ataxi, spinal muskelatrofi och komplex dystoni är mer okända tillstånd där det ofta krävs högspecialiserad utredning för att ställa rätt diagnos.
Immunterapi som framtida behandling även mot parkinson?
Immunterapi har under senare år revolutionerat vården av patienter med vissa autoimmuna sjuk domar, som till exempel MS och reumatoid artrit (RA). Antikroppsbaserad behandling har med framgång även börjat användas mot en rad andra tillstånd, såsom benskörhet och vissa cancerformer. Upptäckten av des
Neurorapporten -19: En tredjedel får vänta över ett år på rätt diagnos
Neurorapporten visar på en ökning bland Neuros medlemmar när det gäller väntan mer än ett år från läkarbesök till korrekt diagnos. Från en fjärdedel (25 %) år 2014 till nästan en tredjedel (30%) år 2019. Se videoklippet från lanseringen av Neurorapporten under Neurologiveckan!