ME/CFS - Myalgisk encefalomyelit

ME/CFS är en allvarlig, kronisk multisystemsjukdom där nervsystem, immunförsvar och energiproduktion är påverkade. ME/CFS klassificeras som en neurologisk sjukdom enligt Världshälsoorganisationen WHO (ICD G93.3).

Förkortningen ME/CFS står för Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome.

  • Myalgic Encefalomyelitis betyder ordagrant muskelsmärta och inflammation i hjärna och ryggmärg.
  • Chronic Fatigue Syndrom brukar översättas med kroniskt trötthetssyndrom.

ME/CFS kan uppstå efter en infektion men insjuknandet kan också ske gradvis. ME/CFS kan utvecklas efter genomgången cancerbehandling eller efter andra inflammatoriska sjukdomar. Den bakomliggande orsaken till ME/CFS ännu inte fastställd.

Kännetecknande för sjukdomen är en nytillkommen och oförklarad trötthet/utmattning som inte går att vila bort. Vid ME/CFS finns en extrem fysisk och mental utmattning ofta i kombination med sjukdomskänsla. 

Exempel på symtom är sömnstörning, influensakänsla, feber/feberkänsla, muskelsmärta, domningar, återkommande infektioner, autonoma symtom som hjärtklappning och problem med blodtryck, koncentration och minne. Men även känslighet för ljud, ljus, doft och stress. Nedstämdhet och ångest förekommer också. 

Medicinsk symtomlindring och korrekta råd om att hantera sin vardag kan göra skillnad för att lindra symtomen. Det går inte att träna sig frisk från ME/CFS. Det går inte heller att vila sig frisk. 

ME/CFS finns i olika svårighetsgrad. Besvären försämras av ansträngning. Det kan ta många veckor innan man har återhämtat sig från en försämring, men de kan tyvärr också bli bestående. 

Synonymer till myalgisk encefalomyelit

  • Myalgisk encefalomyelit
  • Cronic fatigue syndrome
  • Kroniskt trötthetssyndrom

Få diagnos

Kontakta din vårdcentral om du misstänker att du har ME/CFS. Vid läkarbesöket får du berätta om dina symtom och hur du mår. Ibland kan trötthet, svårigheter med minne och koncentration göra det svårt.

Det kan vara bra om någon kan följa med på läkarbesöket. Någon som kan hjälpa till att beskriva dina symtom och de besvär du upplever i vardagen. Du kan även förbereda ditt läkarbesök genom att skriva ner vissa saker i förväg.

Diagnosen ME/CFS kan ställas när andra sjukdomar har uteslutits eller behandlats. Det finns flera behandlingsbara sjukdomar som kan ge liknande symtom. På vårdcentralen kan du få remiss till specialistmottagning som har erfarenhet av ME/CFS, om läkaren bedömer att det behövs.

ME/CFS räknas som kronisk, men hos många sker en viss förbättring med tiden.

 

 

 

Nyheter om ME/CFS

2022-11-23

Stark återaktivering av virus kan vara bakgrund till ME/CFS

Patienter med ME/CFS (myalgisk encefalomyelit/kroniskt trötthetssyndrom) har svår trötthet med ansträngningsutlöst kollaps, smärta och sömnstörningar. Omkring 40 000 svenskar kan vara drabbade, och flertalet har svår funktionsinskränkning och låg livskvalitet. Orsaken har varit omstridd även om virusteorin är vanlig, dock utan specifika fynd. Symtomen vid ME/CFS liknar i hög grad dem vid följdtillstånd efter covid-19.

Läs mer
2022-10-20

Projekt om ME/CFS stoppas – kan bryta mot etikprövningslagen

Överklagandenämnden för etikprövning utreder om ett rehabiliteringsprojekt för patienter med diagnosen ME/CFS i själva verket är klinisk forskning.

Läs mer
2022-04-27

När det onda aldrig släpper

Envis värk behandlas ofta nonchalant. Neuroforskning visar att smärtan blir en sjukdom i sig. Hjärnan blir överöst av smärtsignaler och klarar inte längre att filtrera och dämpa. Nya rön tyder även på en inflammation i själva nervsystemet.

Läs mer
2022-02-23

Fysisk hälsoundersökning viktigt vid utredning för ADHD

Under senare år har kunskapen ökat om sambanden mellan ADHD och ett flertal kroppsliga sjukdomstillstånd. Denna insikt belyser vikten av grundliga fysiska hälso­undersökningar av patienter vid utredning för ADHD, enligt fyra forskare som skriver i Läkartidningen.

Läs mer
2021-11-12

Invigning av ME-mottagningen i Umeå

Den första november 2021 öppnade en ny ME-mottagning i Umeå, en interdisciplinär utredningsenhet för patienter både från Region Västerbotten och andra delar av landet.

Läs mer