En hand på ett rullstolshjul. Foto.
Behandlingsmöjligheterna vid Duschennes muskelatrofi är få. Främst används kortison mot muskelinflammation samt andra symtomdämpande läkemedel. Foto: Peder Björling.

Subventionen för läkemedel mot duchennes försvinner

Subventionen för läkemedlet Translarna mot Duchennes muskeldystrofi upphör 1 juli efter beslut av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.

Subventionen av läkemedlet Translarna (ataluren) mot den svåra genetiska muskelsjukdomen Duchennes muskeldystrofi tas bort. Från och med 1 juli ingår behandlingen inte längre i läkemedelsförmånen.

Skälet till TLV:s ställningstagande är att nya data tyder på att läkemedlets effekt inte är lika stor som myndigheten antog vid beslutet om tidsbegränsad subvention 2019.

Våren 2019 tog TLV in Translarna i läkemedelsförmånen för patienter med Duchennes muskeldystrofi som fortfarande kunde gå. Subventionsbeslutet byggde på data som tydde på att behandlingen kunde fördröja förlusten av gångförmågan med omkring sju år.

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet