Närbild på man som stödjer hakan i händerna och tänker.
Hjärnans kognitiva förmågor handlar om att lära, minnas, ta in ny information och bearbeta den. (Modellen på bilden har inte något samband med texten på sidan.) Foto Peder Björling.

Kognition

Kognition handlar om hjärnans förmåga att ta emot, lagra, bearbeta och plocka fram information. Lindrig kognitiv nedsättning kan innebära minnesproblem eller andra utmaningar med sin tankeförmåga.

Lindrig kognitiv nedsättning kan vara ett symtom till följd av en neurologisk diagnos, skallskada eller stressrelaterade diagnoser.

En nedsättning av den kognitiva funktionen är en osynlig funktionsnedsättning som kan ge svårigheter som inte är lika uppenbara som de fysiska. Det handlar om hjärnans kognitiva förmågor: att lära, minnas, ta in ny information och bearbeta den.

Att ha en kognitiv funktionsnedsättning behöver inte innebära att man också har en nedsatt begåvning. En person med kognitiva svårigheter kan ha problem med att skriva och förstå skriven text och göra beräkningar. Om det bara handlar om minnesstörningar kan det vara svårt att skilja en lindrig kognitiv nedsättning från "normalt åldrande". 

Kognitiva svårigheter

  • Svårigheter att minnas det man tidigare kommit ihåg
  • Bristande simultankapacitet
  • Nedsatt koncentrationsförmåga
  • Nedsatt uppmärksamhet
  • Det tar ”längre tid” att tänka
  • Svårigheter att hitta ord och förstå
  • Nedsatt förmåga att planera, lösa problem och fatta beslut
  • Svårigheter att hitta och orientera sig

Andra symtom

  • Sömnstörningar är vanliga
  • Depression, ångest eller oro

Utredning

Primärvården kan bedöma minne, orientering och språk under samtalet men även genomföra kognitiva tester.

Inom specialistvården kan arbetsterapeut eller neuropsykolog genomföra utförligare kognitiv testning. 

Behandling

För patienter med endast lindriga kognitiva symtom finns idag inget registrerat läkemedel. 

En person med kognitiva svårigheter kan behöva hjälp för att kompensera sin funktionsnedsättning. Förutom olika mer eller mindre tekniskt avancerade hjälpmedel innebär kognitivt stöd även förhållningssätt och metoder för människor som lever och arbetar med personer med kognitiva funktionsnedsättningar.

Någon att prata med

Våra diagnosstödjare vet hur det är att leva med neurologisk diagnos.

Ring eller mejla
 

Relaterade nyheter

2024-11-12

Hållbart digitalt arbetsliv vid kognitiva utmaningar

Ny forskning vid Luleå tekniska universitet, av Monika Lindberg, universitetsadjunkt och filosofie doktor i arbetsterapi, belyser utmaningarna med att få ett hållbart digitalt arbetsliv men också en hållbar vardag för personer med kognitiva utmaningar.

Läs mer
2024-02-16

Stöd kampen för jämlik vård i Europa

European Multiple Sclerosis Platform EMSP har tagit fram ett tydligt budskap till beslutsfattare (manifest) för att lyfta behovet av jämlik vård för alla med MS i hela Europa. Stöd kampen och skriv under namninsamlingen (petition) "Kvalitativ tillgång till vård för personer med multipel skleros och neurologiska tillstånd".

Läs mer
2022-09-20

Covid-19:s effekter på nervsystemet studeras i nytt projekt

Ett europeiskt forskningsprojekt ska i fem år bland annat undersöka neurologiska långtidseffekter efter genomgången infektion i covid-19, något som håller på att bli ett samhällsproblem. Umeå universitet är ett av tio lärosäten i sju länder som ingår i projektet.

Läs mer
2021-10-25

Neurologen svarar: Då ska du söka hjälp

Huvudvärk och domningar är vanliga symtom vid neurologiska sjukdomar. En halv miljon personer i Sverige lever med neurologiska diagnoser, som exempelvis MS, stroke, Parkinson och polyneuropati. Neurologiska diagnoser kan yttra sig på olika sätt och inte sällan kommer symtomen smygande. Det kan börja som domningar, ett pirrande eller skakningar i en kroppsdel som kommer plötsligt eller ökar snabbt i frekvens över tid.

Läs mer