Pigan sommaren 2023

Bästa medlem

Så har det hänt igen. Samma visa varje år. Allsång på Skansen. Vädret är bra och det regnar för mycket och är det alldeles för mycket sol oupphörligen. Det är inte rätt och det är inte fel trots allt. TV tablån har repriser i kubik samtidigt som Sveriges damer spelar VM fotboll på andra sidan jordklotet och vill man se på det så räcker inte vår inbetalade TV-skatt åt att få se det ändå. Vi får betala extra för att få se prestationerna som uppenbart överträffar herrlandslagets försök att vinna någon match. Vad är det för stil.

De personer med funktionsnedsättning som har ett hjälpmedelsbehov får sedan 2020 betala extra för att deltaga i samhället så som alla andra men via en månatlig avgift som med tiden klart överstiger hjälpmedlets ekonomiska värde. Hur det kunde bli på det viset kan du läsa mer om på sidan 6 där samtliga juridiska omständigheter exemplifieras.

Neuro Västra Skåne hyrde en buss och gav sig ut på tur i år igen. Händelserna, maten med mera kan Pigans flygande resekolumnist återge i en ångande frisk skildring på sidan 3 i detta nummer.

Aktioner som har till syfte att förändra samhället till det bättre kommer att behövas under en överskådlig framtid och nu är det dags igen. Den sedan länge årliga aktionen för en bättre tillgänglighet är på gång. Förra året slog vi rekord med antalet deltagare från Neuro. Läs mer om detta på sidan 9.

Behöver du ett tilltugg på kort tid som dessutom är hälsosamt läser du om det på sidan 2.

Detta nummer blivit mer omfattande än någonsin och det beror på de ökade aktiviteter som varit och de aktiviteter som kommer. Det beror också på aktiva skribenter som bidrar med sin information till redaktören. Med den förutsättningen att Pigan utges 4 gånger per år så kompletterar vi informationsflödet via FaceBook när det så behövs.

 

Redaktören

 

Neuro i den digitala mediavärlden

Facebook Sidan hittas enklast genom denna länk https://www.facebook.com/NeuroVastraSkane/ eller om ni skriver "Neuro Västra Skåne" i sökrutan längst upp på Facebook.

 

Hemsida

https://neuro.se/forening/foereningar-a-oe/vaestra-skaane/

 

Neuros Digitala Kalender

https://neuro.se/kalender/

 

************************************************

 

Anmälningar till våra verksamheter

Anmälan görs till Christel Piltoft på Neuro telefon 0763 - 19 17 44 som är vårt enda verksamma telefonnummer till föreningen.

TIPS! I det fall Christel inte kan svara så kan du anmäla dig via SMS och på så sätt dela med dig av information som behövs för just den aktiviteten du vill komma till. Policyn är att Christel alltid återkommer med bekräftelse på anmälan eller återkopplar vid oklarheter.

 

************************************************

 

Neuro Västra Skåne betalningsrutiner a la Swish

Vårt nummer är 123 633 71 09 och kommer varje gång att framgå vid aktiviteterna.

 

************************************************

 

Hälsosam livsstil del 2

Åter igen får vi ta del av ett av Lilian Karlssons recept som har en hälsobringande underton. Läs, laga och njut.

Muggbröd

Nybakat bröd på mindre än 5 minuter – är det möjligt? Svar ja. Det här brödreceptet har länge cirkulerat i sociala medier och blivit en riktig LCHF-klassiker. Testa du med!

1 portion

Ingredienser

1 tsk smör, till formen

1 msk mandelmjöl

1 msk kokosmjöl

¾ tsk bakpulver

½ kryddmått salt

1 ägg

1 msk vispgrädde

½ tsk vallmofrön (valfritt)

 

Instruktioner

Smörj in en rymlig mugg eller glas-skål med plan botten med smör.

Blanda ner alla torra ingredienser, inklusive smaksättning i muggen. Knäck i ägget och rör till sist i grädden.

Mikra på full effekt (ca 700 watt) i cirka 2 minuter. Känn efter i mitten så brödet är fast även där – om inte, mikra 15–30 sekunder till.

Ta ut och låt svalna.

Skiva på mitten och rosta. Då får du bästa konsistens och smak.

 

Tips

För bästa resultat bakas muggbröd styckvis. Vill du slippa mäta upp de torra ingredienserna varje gång du ska göra ett bröd kan du blanda egen bakmix. Ta 1,5 dl mandel- och kokosnötsmjöl vardera samt 1 tsk salt och 2,5 msk bakpulver. Då har du mix till 10 bröd. Mät upp lite drygt 2 msk bakmix per bröd.

Förvaring

Gör gärna flera bröd när du ändå är igång. Förvara de orostade bröden i kylen 2–3 dagar eller frys in. Tinar på några minuter i rumstemperatur.

Smaksättning

Smaksätt gärna bröden med lite lök- eller vitlökspulver, ört- eller brödkryddor som mald fänkål eller kummin. Riktigt gott är det även med lite vallmo- eller sesamfrön ca 0,5 tesked är lagom till ett muggbröd.

Perfekt till alltifrån frukostmackan, mellanmålet, buffésnittar, vitlöksbröd och som botten till minipizzor!

Har du inte mjölerna i receptet kan du i princip ta vilket annat mjöl som helst som du tycker om. Havre, majs, bovete etc. Bara att testa

Lilian Karlsson i köket

 

************************************************

 

Sommarresa med Neuro Västra Skåne till Dalsland

 

Dalsland beskrivs av många som “Ett Sverige i miniatyr“ eller “De tusen sjöarnas landskap“ och det stämmer verkligen. Landskapet skiftar i karaktär från ett bördigt landskap med bördiga åkrar och efter bara några kilometer på de slingrande vägarna blandas åkrarna upp med lite små träddungar, för att övergå till att bli ett kuperat landskap med små bergsknallar. De talrika sjöarna smälter väl in och kompletterar den fina naturupplevelsen.

På måndagsmorgonen den 12 juni åkte ett glatt gäng från Neuro Västra Skåne med Sundspärlands Buss med deras eminente chaufför Urban på en fyra dagars sommarresa till detta fina landskapet Dalsland och som vanligt så gick det ingen nöd på resenärerna. På hela resan serverades varm mat både till lunch och middag, samt däremellan kaffepauser.

Första stoppet var vid rastplatsen Björkäng, där första lunchen serverades. Därefter fortsatte färden till en busshållplats som heter “Grohed. “ Den ligger i närheten av Uddevalla. Här plockade vi upp vår fantastiske guide Bertil Jonshamre. Han är som en levande historiebok. På eftermiddagen var vi framme i Färgelanda, där vi skulle bo på Dalslands folkhögskola. Dalslands folkhögskola finns i Färgelanda och Trollhättan och drivs av Landstinget. Enheten i Färgelanda ligger i natursköna omgivningar ett stenkast från centrum. Den startade 1905 och här läser man olika kurser i små grupper.

Efter incheckning var det fria aktiviteter fram till middagen på kvällen. De som orkade samlades efter middagen i ett sällskapsrum och hade det mysigt.

Efter en rejäl frukost på tisdagsmorgonen, styrde bussen mot dagens första sevärdhet som var Håverud med sina slussar och akvedukt. Den som kom på den smått galna idén att bygga en akvedukt var kanal- och järnvägsbyggaren Nils Ericson. Båtarna skulle transporteras över forsen vid Håverud i en 33,5 meter lång plåtränna, som var sammanfogad med 33 000 nitar. Om det inte varit för att idén kommit från Nils Ericson, som var mycket respekterad, så hade den nog inte blivit verklighet. Akvedukten invigdes av kung Carl den XV år 1868.

Resan fortsatte till Baldersnäs herrgård, där vi åt lunch. Baldersnäs eller, som det hette från början “Ballnäs“ historia började redan på 1500-talet och den sammanfaller med järnbruksutvecklingen i Dalsland under 1600 och 1700- talet. I slutet av 1700-talet var familjer som Uggla, Waern, Posse och De Cyr stora producenter av tackjärn och 1754 köpte Billingsfors bruksägare Leonard Magnus Uggla “Ballnäs“ och 1794 lät hans son Carl Fredrik Uggla uppföra en herrgårdsbyggnad i två våningar. Den engelska romantiska parken på Baldersnäs växte fram under loppet av 1800-talets första hälft och nu byter man också namn till Baldersnäs.

1974 köptes Baldersnäs herrgård av stiftelsen Baldersnäs. Stiftelsen bestod av Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda,- Mellerud,-Vänersborg,-Åmåls kommun, samt västkuststiftelsen. Större delen av Baldersnäs blev 1975 naturreservat. Sedan 2005 har Baldersnäs varit privatägt.

Efter lunchen fortsatte färden mot Bengtsfors där vi besökte “Halmens hus“, som är en slöjdbutik med hantverk av olika material som halm, trä, smide, keramik m.m. Halmens hus ligger på Majberget. Här har man en fantastisk utsikt över landskapet och sjön Lelång.

Ett oplanerat besök, innan vi åkte hem till Färgelanda, gjordes på Dals godisfabrik. Här kunde man handla godis till fabrikspriser.

Efter middagen överraskade en av deltagarna med en trevlig frågesport ute i det fina vädret i trädgården. När myggen och knotten vaknade vid liv flyttades samvaron in i ett samlingsrum på folkhögskolan.

Vädret fortsatte att vara fint även på onsdagen. Denna dag gick färden först till Dals Rostock. Här besökte vi Brunnsparken där den fantastiska Kerstin Ljungqvist byggt upp sitt livskonstverk “Kerstins ateljé“ som tillsammans med växthuset och galleriet förmedlar kunskap och kärlek till växter och måleri. Kerstin har också varit med att bygga upp den fina Örtagården med omkring 250 olika växter till medicin, kryddor eller andra nyttiga ändamål på brunnsområdet.

På små vägar fortsatte färden mot “Skålleruds kyrka“, som är en träkyrka vid stranden av sjön Nären. Den anses vara en av landskapets vackraste kyrkor. Det äldsta föremålet i kyrkan är dopfunten från 1200-talet. Under en period på 1800-talet vitmålades kyrkan invändigt och de snidade figurerna målades svarta och vissa konstverk gömdes bakom pappskivor. 1924 togs konsten och färgerna fram igen. Skålleruds kyrka anses vara en av Dalslands äldsta byggnader av trä och finns även i miniatyr på Legoland i Danmark.

Efter en kortare fikapaus fortsatte färden mot Åmål, där vi intog en lunch på Stadshotellet. Härefter var det fri tid, då man kunde strosa fritt i Åmål och njuta av miljön i staden eller vid Vänerns strand.

Efter kvällens middag var det lite av en avslutningsfest, som började med ett Quiz som guiden Bertil hade ställt samman. Han beskrev frågorna som ett betyg på hur han förmedlat informationen om allt det vi sett och som han berättat om. Det blev ett bra betyg. Det avslutades med kaffe och tårta. De som inte var trötta, fortsatte med egna aktiviteter.

Så var det dags för hemresa på torsdagen. På vägen mellanlandar vi i Trollhättan med sina slussar och kraftverk. Här fick vi se en riktigt stor båt slussas, samt en slussning med två utländska segelbåtar. Här drack vi också den obligatoriska förmiddagsfikan.

Vid “Grohed“ busshållplats i närheten av Uddevalla var det så dags att släppa av vår alldeles fantastiske guide och tacka för de underbara dagar vi haft tillsammans med honom.

Dagens lunch intogs på rastplatsen Björkäng och härefter fortsatte hemfärden mot Helsingborg, Bjuv och Billesholm.

Ett stort tack till Bodil, som tillsammans med Sundspärlands Buss, arrangerat denna fina resa.

Eder resekolumnist Göran Öxell

 

************************************************

 

Avgifter för hjälpmedel, hur gick det till?

Jag ska försöka göra en kort och begriplig sammanställning av 3 års arbete med att få insyn i regioners och kommuners möjlighet att avgiftsbelägga brukandet av hjälpmedel för personer med funktionsnedsättningar trots att lagstöd för detta saknas än i dag. Arbetet i sig har inte handlagts av enbart mig utan det är spridda skaror över hela landet som är anknutna till olika organisationer och sist men inte minst personer som i sin övertygelse riskerat något i kampen mot den här girigheten och diskrimineringen som kommuner och regioner uppvisar.

Låt mig göra det klart inledningsvis att lagstiftarna från början aldrig haft en tanke på att avgiftsbelägga behovet av de hjälpmedel som personer med varaktiga funktionsnedsättningar har i sin vardag.

Tanken har aldrig förts fram i tidigare propositioner om Hälso- och sjukvårdslagen HSL och den allra senaste propositionen har en text som jag anser pekar i en helt annan tydlig riktning.

"Prop 2016/17:43 sid 116

Allmänna överväganden avseende avgifter

De bestämmelser som avser kommunernas och landstingens befogenheter att bestämma vårdavgifter inom hälso- och sjukvården har en hög detaljeringsgrad och utgör en begränsning av den kommunala självstyrelsen. Utredningen har dock funnit att huvuddelen av regleringen på avgiftsområdet är av sådan karaktär att den bör finnas i lag. Tillgången till hälso- och sjukvård är av stor vikt och lagstiftaren bör även fortsättningsvis ta ansvar för avgiftsreglering på området i samma omfattning som tidigare."

Vi vet nu att någon lag som tillåter avgiftsuttag för hjälpmedel i HSL inte finns eller har funnits. Det finns inte heller någon annan paragraf i andra bestämmelser som beskriver denna rätt.

Lars-Åke Johnsson var sakkunnig i Socialdepartementet och domare samt under många år verksam som ordförande i Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN). I olika funktioner medverkade han i en rad statliga utredningar på hälso- och sjukvårdens område. Han har skrivit böcker inom den juridiska litteraturen som kommenterar och skapar tydligheter inom olika lagområden, bl.a. HSL.

Kunskaper i detta ämne har jag hämtat ur dessa böcker samt andra jurister jag pratat med under 3 år.

Även Johnsson påpekar vikten av den senaste propositionen i sina kommentarer.

"Kap 17 1 § Avgifter som får tas ut

I paragrafens första stycke bemyndigas landstinget och kommunen att besluta om patienters avgifter för den öppna vården. Detta gäller i den mån inte något annat är särskilt föreskrivet. Det kan då genast slås fast, att i första hand landstingens och kommunernas möjligheter att fritt få bestämma vårdavgifter de facto är beskurna i många avseenden, just genom att det finns ett antal bestämmelser av begränsade innehåll i andra författningar än HSL."

Som jag påpekat innan så finns det inga som helst särskilda föreskrifter som ger rätten att ta ut den där avgiften som för övrigt är helt olika i de kommuner och regioner som tillämpar avgifter för hjälpmedel. Alla kommuner gör inte uttag av den här avgiften som därtill helt saknar reglering.

Trots det använder sig regioner och kommuner av HSL 17.1 som huvudargument för att ta ut avgiften och menar i en grumlig formulering att brukandet av hjälpmedel ingår som en naturlig del av vården. Om så vore skulle avgiften då ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd, men icke under nuvarande ordning eftersom mottagaren av avgiften i verkligheten ser avgiften som en hyra och inte en vårdavgift som de ursprungligen hävdat.

Vi står fast i problemet och jag samt flertalet andra som drivit saken genom olika typer av domstolar tvingas betala trots lagstiftarnas intentioner och alla frågar sig hur gick det till att det blev så?

De tvingande bestämmelserna i Kommunallagen (KL) och HSL har domare inom de högre rättsinstanserna helt valt att bortse ifrån. För er som roas av att googla handlar det om KL 2 kap. 5§ och HSL 8 kap. 7§. i kombination. Sambandet mellan dessa skilda bestämmelser är helt logiskt men det verkar stört omöjligt med tillämpningen av dessa lagparagrafer.

Olika aktörer har i granlaga ordning gått igenom hela det batteri av demokratiska bestämmelser som finns i Kommunallagen såsom "Förbud mot beslut med tillbakaverkande kraft" KL 2 kap. 4§. eller "Självkostnadsprincipen" KL 2 kap. 6§. och "Likställighetsprincipen" KL 2 kap. 3§. som exempelvis i praktiken innebär att de som har behov av förflyttningshjälpmedel och enligt svensk tradition deltar i den demokratiska rättigheten att rösta på valdagen, får betala för det, till skillnad från flertalet andra.

I huvudsak är det två olika domar som hela detta drama grundas på i en överskådlig framtid förutom den klåfingriga girigheten som en del politiker ägnar sig åt.

Kammarrätten i Göteborg meddelar 19 november 2021 dom i ett mål som handlar om hörselhjälpmedel och där "Självkostnadsprincipen" hamnar i fokus. Rätten anser att självkostnaden ska ses ur ett företagsekonomiskt synsätt där alla möjliga kostnader ska ingå och det blir uppenbart en hel del. Löner, hyra, och inventarier är sådana exempel som det finns möjlighet att de redan betalts på annat sätt men kan med stor sannolikhet tas med i beräkningen av en enskilds självkostnad och på så sätt mjölkas ur gång efter gång till brukarnas nackdel.

Vårdavgifter inom HSL är inte avsett att finansiera verksamheten utan ska ses som ett styrmedel. I rättssammanhang anses sedan länge att tillhandahållandet av hjälpmedel är att betrakta som hälso- och sjukvård enligt HSL. I HSL finns en bestämmelse om vårdavgiftsfrihet för personer äldre än 85 år men det anser kammarrätten att det inte gäller avseende så kallat abonnemang av hjälpmedel.

I Göta hovrätt förkunnas en dom 8 april 2022 som inte ger stöd för hjälpmedels-brukarnas klagan och som säger "I åberopad låneförbindelse anges inte heller något som ger stöd för att Regionen vid utlåningen skulle ha garanterat att en avgift för hjälpmedlen inte kan bli aktuell i framtiden."

I det avtal som en gång skrivits har inte heller formuleringen att kostnad för ett eller flera hjälpmedel kan komma att beslutas i framtiden funnits med. Ändå uppfinner en högre instans inom rättsväsendet en helt egen slutsats rakt ur luften.

Ett äldre men liknande exempel i ett helt annat sammanhang var att i Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) i ett LSS-mål fastställde juristerna att andning inte kunde ses som ett grundläggande behov som gav rätt till personlig assistans. Insikten vid HFD uppstod uppenbart utan att rättsledamöterna själva provat att hålla andan och uppleva konsekvensen av handlingen. Möjligen har HFD fått nya insikter efter en betydande protestkampanj inom funktionsrättsrörelsen som i sin tur lett till en lagändring i just det sammanhanget. Det är då riksdagen som ändrat på juristernas villkor att styra i just den frågan.

Jurister jag talat med och som jobbar för vår sak tar sig för pannan i förvåning då man hänvisar hellre till ett påhitt om något som inte formulerats i ett avtal istället för att hålla sig till det som är redan fattade bestämmelser och som har ett nedtecknat innehåll.

Jag själv har påpekat "principen om negativ rättskraft" som enkelt sett är att de beslut man en gång fattat ska gälla om inget uppenbart felaktigt låg till grund för det ursprungliga beslut som fattats. En lagändring är en sådan omständighet som då inte ger rätt att ändra ett gammalt beslut enligt den negativa rättskraftens princip.

Alla berörda, aktiva som passiva, har förlorat stort i denna utdragna kamp som i grunden handlat om att politiker valt att ta från de som har den sämsta ekonomiska förutsättningen att klara sin vardag och att samhället samtidigt gör sig kvitt ett ansvar som är fäst i lag. Jag avser då KL 2 kap. 5§ och HSL 8 kap. 7§. Likt strömmen av negativa domar inom LSS så överlåts demonteringen av välfärden och uppenbara rättigheter till domarkåren och lagstiftarna hukar sig från ansvaret.

Hur vet jag det undrar ni. Riksdagen har initierat 6 olika statliga utredningar som berör möjligheten att reglera ett möjligt uttag av just avgifter för hjälpmedel men samtliga har lagts ner innan proposition har ställts om detta. I min egen tankevärld är det så illa att medan lagstiftarna hukar sig så dyker SKR (Sveriges kommuner och regioner) fram och tar sig möjligheten att ta ut avgifter som saknar underlag i bestämmelserna men med grumliga argument och med stöd av domarkåren. Lagstiftarna ser på men gör inget.

Sakkunnigt folk ska man ju lyssna på och i slutskedet av de processer som pågick i Helsingborg så erbjöds konsultation av Anna Quarnström, förbundsjurist på SRF (Synskadades Riksförbund), som tydligt menade att vi tagit fram alla argument i saken. Ärendet har nu nått den punkten att det är lagstiftarna som ska vakna och ta tag i frågan som nu skapar en negativ särbehandling vilket riksdagen aldrig haft avsikten att bereda väg för.

Det innebär att vi samlade ska agera för ett mindre paradigmskifte. Vägarna dit är många och sätter vi inte målet nu så kommer särbehandlingen att bestå. Frågan om du har eller inte har ett hjälpmedel som kompenserar din funktionsnedsättning får inte bero på dina ekonomiska förutsättningar.

Jonny Bengtsson stridbar kolumnist

 

************************************************

 

En dag med våfflor i Pålsjö skog

Den 29/6 var vi 17 stycken som samlades i Pålsjö skog för att njuta av våfflor och kaffe. Regnet hängde i luften men vi hade tur och klarade oss genom hela fikan utan att bli blöta.

Pålsjö våffelcafé hade dukat långbord till oss och det var placerat så att alla med rullstolar, scootrar och andra hjälpmedel lätt kunde komma till. De hade också låst upp bommen vid ingången, så färdtjänst och andra kunde köra ända fram till caféet för att släppa av. Tänk på att be om detta, om någon ska dit och fika i sommar.

Vi fick en trevlig stund i skogen och mycket samtal och goda våfflor. De flesta valde hjortronsylt som tillbehör.

Vi vill tacka Stiftelsen Din gåva för bidraget till fikan.

Bodil Strömberg vid pennan

 

************************************************

 

Tillgänglighetsmarschen i Helsingborg

Förra året deltog ett rekordantal av våra medlemmar i detta ack så viktiga event för ett mer tillgängligt samhälle. Pigans mobila enhet var där och i slutet samlades alla till en form av möte med kommunens politiker som inte oväntat lovade guld och gröna skogar eftersom det skulle bli valdag till riksdag, region och kommun dagen efter.

Det tål att påpeka att Tillgänglighetsmarschen inte är ett arrangemang av Neuro eller exempelvis DHS Funktionshinderrörelsen i Helsingborg men att alla som är berörda av den exkludering som bristande tillgänglighet skapar bör visa sitt aktiva stöd för denna årliga yttring den 16e september i år.

Vår lokalförening har ökat sitt engagemang i denna saken genom att flera representanter har utbildats i ämnet tillgänglighet via ett samarbetsprojektet Access Helsingborg, som genomförs av Helsingborgs Stad (som finansierar hela projektet) och DHS i Helsingborg. Inom Access Helsingborg verkar en bred kompetens från flera av de föreningar som samlas under DHS gemenskap.

Neuro har tre utbildade representanter som växelvis deltar i olika inventeringar i kommunens anläggningar. Dessa inventeringar hamnar efter genomgång i den verksamhet som inventerats. Huruvida det leder till åtgärder i den verksamheten eller ej framgår inte men det som är tydligt med projektet är att verksamhetsledningen deltar i själva inventeringen och blir därmed mer medveten om problematiken.

Det kan bli än mer effektivt utbildande då verksamhetsledarna själva får testa i olika situationer där funktionsnedsättningen får eller inte får stöd av en universell design eller en form av anpassning som underlättar för den med personen som har en funktionsnedsättningen. De med god insyn förstår lika väl som novisen att vi har lång väg att gå innan tillgängligheten blir universell.

Med denna information om Access Helsingborg som vi aktivt deltar i så är ju kopplingen med Tillgänglighetsmarschen total. Alla inom våra föreningar hör ihop på något sätt, inte minst i denna saken.

Visionen är att belysande protestaktioner som Tillgänglighetsmarschen ska få samma genomslag som andra utsatta gruppers glädjetåg igenom stadsbilden. Trafik ock publik får en tanke när vi tar oss fram under marschen. Att trafiken stannar upp är bara en västanfläkt mot problemet att inte kunna deltaga i samhället på grund av bristande tillgänglighet.

Inom de verksamma politiska partierna i kommunen så infinner sig de allra flesta men inte alltid av orsaker som leder till förändringar. Kan vi få politiker att köra egen rullstol eller låta sig köras så medvetandegörs beslutsfattarna i högre grad än om de bara går med.

Med allt detta vill vi att ni planerar den 16e september att gå man ur huse för att än en gång bilda en större Tillgänglighetsmarsch än någonsin. Betänk att vi är där för att bygga någonting, inte rasera eller skapa misstro eller bränna någonting. Allt detta i en upplysande glädjeyttrande brobyggande samvaro.

Mobila enheten

 

************************************************

 

Manifestation för Neuro i Helsingborg 22 september

År 2011 diagnostiserades Jenny Ljungberg med MS, något som vände upp och ned på tillvaron. I dag är livet betydligt stabilare och i sommar/höst kommer hon att cykla i hela landet för att samla in pengar till neurologisk forskning och Neuroförbundets verksamhet och föreningsliv.

Läs mer om cykelturen och följ henne gärna på https://neuro.se/neuro-on-tour-2023/.

Vår cyklist Jenny kommer starta sin resa från Kiruna måndagen 7:e augusti. Tillsammans med följebil och projektledare kommer hon sedan ta sig söderut till Skåne och Blekinge för att sedan vända upp igen mot Stockholm.

Totalt passeras cirka 40 lokalföreningar innan hon når målet i Stockholm i samband med Polyneuropatidagen 16 oktober.

Vid varje etappstopp kommer ett välkomstevenemang att genomföras där medlemmar, allmänhet och andra intresserade får möjlighet att träffa Jenny.

Evenemanget pågår cirka 60-90 minuter.

I Helsingborg kommer vi möta Jenny på Sundstorget cirka kl 16:00.

VI HOPPAS ATT SÅ MÅNGA SOM MÖJLIGT MÖTER UPP PÅ SUNDSTORGET 22 SEPTEMBER KLOCKAN 16 OCH STÖTTAR JENNY OCH VÅR FÖRENING.

Bodil Strömberg aktualiserar en viktig händelse

 

************************************************

 

AKTIVITETER UNDER 2023

 

Det var väldigt länge sedan som vår aktivitetslista var så här omfattande. Förhoppningen är att så många som möjligt kan deltaga i det som nu presenterats.

 

GRILLNING PÅ VIKINGSTRAND, HELSINGBORG

Onsdag 9/8 kl.17:00 Vi satsar på en aktivitet utomhus. Gratis för våra medlemmar.

BINDANDE ANMÄLAN TILL CHRISTEL PILTOFT på tel: 0763-191744 SENAST 7/8.

MEDLEMSMÖTE

Torsdagen 31/8 kl.16:00-18:00. Utan kostnad som vanligt. Stora salen Kurirgatan. Marcus Nilsson produktspecialist/ortopedtekniker på Camp Scandinavia HBG gästar oss och ska berätta om saker som kan förbättra vardagen.

BINDANDE ANMÄLAN TILL CHRISTEL PILTOFT tel: 0763-191744. SENAST 21/8.

 

MÅ BRA DAGAR 18-20 SEPTEMBER PÅ VALJEVIKEN.

Dagarna kommer att fyllas med föreläsningar, promenader, bad, avkoppling och trevlig samvaro. Hur man med träningsformer utomhus kan upprätthålla funktioner och finna aktiviteter som stimulerar till ett mer hälsosamt liv.

Kursen vill också visa på att en aktiv fritid inte behöver vara omöjligt att uppnå trots omfattande funktionsnedsättningar och hur friluftsliv och träning samt en balanserad kost kan samverka och inspirera till ett delaktigt liv.

Som vi brukar så åker vi med buss från Billesholm, Bjuv och Helsingborg.

Två övernattningar i dubbelrum med helpension och buss fram och åter till ett subventionerat pris av: 1200 kr per person för våra medlemmar. Enkelrumstillägg 500 kr.

BINDANDE ANMÄLAN TILL CHRISTEL PILTOFT tel: 0763-191744. SENAST 10/8.

Vid avbokning senare än 30 dagar före avresa debiteras hela avgiften.

Vi har som vanligt våra egna hjälpare med på resan som hjälper till med lite enklare saker.

NEURODAGEN I HELSINGBORG

Söndag den 24/9 Start 11:00. Vår stora dag där vi egentligen breder ut oss med föreläsningar som är givande vår verksamhet och där alla andra föreningar är inbjudna liksom alla andra som vill komma.

BINDANDE ANMÄLAN TILL CHRISTEL PILTOFT tel: 0763-191744. SENAST 18/9.

HÖSTRESAN

Den 4 oktober gör vi en endagars resa till Äppelmarknaden vid Kivik.

Dagen kommer att innehålla bland annat besök på Äppelmarknaden, lunch och fika.

Som vi brukar så åker vi med buss från Bilesholm, Bjuv och Helsingborg.

Buss fram och åter, lunch, fika och entré till ett subventionerat pris av: 300 kr per person för våra medlemmar.

BINDANDE ANMÄLAN TILL CHRISTEL PILTOFT tel: 0763-191744. SENAST 8/9.

Vid avbokning senare än 30 dagar före avresa debiteras hela avgiften.

Vi har som vanligt våra egna hjälpare med på resan som hjälper till med lite enklare saker.

SILLAFESTEN

Lördagen 14/10 kl.13:00 Pris 200 kr. Stora salen Kurirgatan.

BINDANDE ANMÄLAN TILL CHRISTEL PILTOFT tel: 0763-191744. SENAST 8/10.

MEDLEMSMÖTE

Torsdagen 16/11 kl.16:00-18:00. Utan kostnad som vanligt. Stora salen Kurirgatan. Exakt program är under planering.

BINDANDE ANMÄLAN TILL CHRISTEL PILTOFT tel: 0763-191744. SENAST 9/11.

JULMARKNADSRESA

Den 30 november beger vi oss med buss till Julmarknaden på Liseberg i Göteborg.

Vi tittar på alla ljusinstallationer på Liseberg och njuter av lunch och fika.

Buss fram och åter, lunch, fika och entré till ett subventionerat pris av: 300 kr per person för våra medlemmar.

BINDANDE ANMÄLAN TILL CHRISTEL PILTOFT tel: 0763-191744. SENAST 25/10.

Vid avbokning senare än 30 dagar före avresa debiteras hela avgiften.

Vi har som vanligt våra egna hjälpare med på resan som hjälper till med lite enklare saker.

JULFEST PÅ RINGSTORP, HELSINGBORG

Lördag 9/12 2023 kl.13:00 Pris 250 kr. God mat, kaffe och kaka, underhållning och lotteri med fina vinster.

BINDANDE ANMÄLAN TILL CHRISTEL PILTOFT tel: 0763-191744. SENAST 2/12.

 

OCH SEDAN 2024

 

ARLÖVSREVYN, ARLÖV

Söndagen 14/1 2024 kl.14:00. Vi har reserverat 12 platser varav 4 är rullstolsplatser.

Subventionerat pris för våra medlemmar 475 kronor för hela kalaset med biljett och korv och kaffe/kaka efter föreställningen.

BINDANDE ANMÄLAN TILL CHRISTEL PILTOFT tel: 0763-191744. SENAST 5/11 2023.

 

************************************************

 

Teaterdags

Söndagen 1 oktober kl. 16.00 har vi biljetter till Cabaret.

Ständigt aktuella musikalen ”Cabaret” öppnar hösten på Storan i en ung, rå, punkig och helt ny version. Det här blir en lika gripande som burlesk och rolig scenupplevelse. Willkommen, bienvenue, welcome!

I rollerna: Lisa Agby, Evamaria Björk, Cecilia Borssén, Tobias Borvin, Nils Dernevik, Jörgen Düberg, Agnes Duvander, Nina Jeppsson, Lovisa Lindberg Lekfalk, Vinga Magnusdotter, Elin Norin, Robert Olofsson, Andrea Ulvenstål samt orkester

Regi: Mellika Melouani Melani

Det finns 5 rullstolsplatser och 15 vanliga platser.

Anmälan görs enbart via SMS och inget annat till Karin Schlyter 0735 096224. Lämna namn, antal biljetter och om ni behöver rullstolsplats.

Medlemspriset är numera 130 kr och kraftigt subventionerat. Cirka två veckor före föreställningen kommer jag att skicka ut påminnelse och betalningsinformation.

Söndagen 14 april 2024 kommer vi att ha biljetter till föreställningen Riket, det är möjligt att boka biljetter redan nu.

Teaterombud Karin Schlyter

 

************************************************

 

Styrelsen för Neuro Västra Skåne, vald vid årsmötet 2023

 

 

Mariette Karlsson Ordförande, mariette_karlsson61@hotmail.com, 0729-114579

Bodil Strömberg Kassör, bodil.stromberg50@gmail.com, 070-2047157

Rikard Lindén Sekreterare, 68linden@gmail.com, 0739-466712

Karin Schlyter Ledamot , karin.schlyter@telia.com, 0735-096224

Göran Öxell Ledamot, goran@prokonsult.se, 0708-920602

Christel Piltoft Ledamot, krizztel@hotmail.com, 0723-226898

Angelina Nilsson Ledamot, andjelina.nilsson@hotmail.com, 070-4387640

Lilian Karlsson Ledamot, carlsson52@gmail.com

Lena Eliasson Suppleant, lena.47.eliasson@gmail.com, 042-204148, 0733-122546

Jonny Bengtsson Suppleant, vice sekreterare, jb_night@hotmail.com, 0723-187010

 

************************************************

Nästa nummer av Pigan

Under avdelningen "vad som alla väntar på" samlas lite information om vad ni kan vänta er i nästa nummer av Pigan.

  • Neuro Västra Skåne firar 50 år och det är dags att titta bakåt en liten stund och hör och häpna, det finns troligen en medlem som varit med från början. Om Pigans underrättelser stämmer kan vi avslöja vem det är i nästa nummer.

  • Vi kommer med ett reportage från Tillgänglighetsmarschen.

  • Nu vore det väl tusan om det inte kan bli en personlig presentation av en aktiv medlem i vår styrelse.

  • Plus reportage från fler kommande aktiviteter.

 

Vi önskar alla medlemmar en trevlig sensommar och höst med Neuro.

 

Redaktör

Jonny Bengtsson

jb_night@hotmail.com