En person med händerna framför ansiktet
"Objektiva undersökningsfynd" saknas ofta vid kognitiva svårigheter, enligt försäkringskassan. Foto: Pixabay.com

Svårt för hjärntrött hos försäkringskassan

Under första kvartalet 2019 fick Neuros rättsombud in 148 olika ärenden. Det innebär en tydlig ökning jämfört med samma period 2018, då 93 ärenden inkom.

Rådgivning och hjälp i juridiska ärenden med koppling till LSS, sjukpenning, sjukersättning och liknande - är en av medlemsförmånerna för dig som är medlem i Neuro. Men tänk på att det fungerar lite som med en försäkring – du måste vara medlem innan ärendet eller processen påbörjats för att få del av denna värdefulla förmån.

- Bland de vanligaste ärendena finns LSS samt sjukpenning eller sjukersättning, vilket är en trend vi sett en tid, säger Magnus Andersson som är koordinator för Neuros rättsombud.

- Särskilt våra medlemmar med kognitiva svårigheter, mental trötthet, hjärntrötthet eller fatigue, har svårt att få rätt till sjukpenning eller sjukersättning, säger han.

Tvisten i de här fallen gäller ofta att medlemmens intyg inte – enligt försäkringskassan - pekar ut ”objektiva undersökningsfynd” tillräckligt väl. Försäkringskassan anser istället att de är, helt eller delvis, arbetsföra.

- Vi hjälper för närvarande ett antal medlemmar med detta i domstol, säger Magnus Andersson.

Inte medlem i Neuro än?

Neuros rättsombud har tyvärr inte resurser eller möjlighet att hjälpa till i de ärenden/processer som redan pågår när du blir medlem. Men du är alltid välkommen att höra av dig för råd om hur du kan gå vidare på egen hand. Och passa gärna på att bli medlem också, så står du inte ensam när du behöver hjälp nästa gång.

Prenumerera på Neuroförbundets nyhetsbrev

Anmäl dig här

Genom att anmäla mig till Neuroförbundets nyhetsbrev godkänner jag att mina uppgifter behandlas i enlighet med GDPR och Neuroförbundets integritetspolicy (neuro.se/integritet)

Var god ange en giltig e-postadress

Prenumerera