Jane Eliasson med delar sin familj i en soffa.
Läs om tvillingmamman Jane med diagnosen ms och hur hon kämpar mot en grym MS-fatigue. Foto: Håkan Sjunnesson Neuro.

Nu är Neuros medlemstidning Reflex Magasin nr 2-2019 hos läsarna

Nu är Neuros medlemstidning Reflex Magasin nr 2-2019 distribuerad till alla medlemmar, med ett som vanligt matnyttigt innehåll för den som lever med en neurologisk diagnos eller är närstående. På omslaget är Jane med delar av sin familj. Porträttet av henne som mamma med diagnosen ms och en grym ms-fatigue är klart tänkvärt.

Jane Eliasson är mamma till tvillingar och kämpar för att behålla orken som andra mammor. Men Jane har ms och innan graviditeten märkte ingen att hon bar på diagnosen.
- De kroppsliga symtomen som kommit efter graviditeten kan jag ta, men inte den stora ms-tröttheten. Jag vågar inte ta hand om tvillingarna själv, mer än kortare stunder och hoppas på något nytt läkemedel mot fatigue. I soffan sitter också Janes man Daniel med tvillingarna Lucas och Jacob.

Neuro stödjer forskning om ms och graviditet

World Ms Day uppmärksammas den 30 maj och Neurofonden, som årligen stödjer 50 forskningsprojekt inom neurologin, ger i år bidrag till ett viktigt forskningsprojekt om att vara gravid och leva med diagnosen ms, multipel skleros.
- Vi vill att vår forskning ska ge ökad information och stöd till kliniker vid vägledning av kvinnor med ms i fertil ålder avseende behandling, säger projektets koordinator Agnes Gorczyca.

Nu kommer Neurorapporten 2019

I dagarna ger förbundet Neuro ut sin årliga Neurorapport. Till grund ligger en ny stor medlemsundersökning, som visar hur medlemmarna i Neuro uppfattar sin vård och rehabilitering ur olika vinklar.
- Stort tack till alla som svarat på våra frågor, svar som nu blir värdefull statistik, säger rapportförfattaren Ida Malm.

Därför skapade Palle AddAge

Palle Gustafsson lever med diagnosen ms och jobbar emot alla fördomar som drabbar bland annat ålder och funktionsvariation på arbetsmarknaden. Därför startade han det sociala arbetssökarnätverket AddAge, där ålder är en merit.
- Svårigheten att få jobb börjar redan efter 40-årsåldern, hävdar han efter grävundersökning. 

Sitträning för lindring av neurosymtom

Får yoga dig att tänka på ökad rörlighet, bättre balans och mer närvaro? Helt riktigt men det är bara några av de fantastiska egenskaper som yogan kan hjälpa dig med, enligt mina erfarenheter. Yogan är en ”hel vetenskap” och ju mer jag lär mig och fördjupar mig, desto tydligare blir det att detta är en livslång lära. Det finns så otroligt mycket kunskap och klokhet som kan hjälpa oss på många sätt.

Så kan du ansöka om merkostnadsersättning

Merkostnadsersättning är en ersättning du kan söka och få på grund av de konsekvenser som din funktionsnedsättning medför. Alltså extra kostnader utöver vad som är normalt för en person utan funktionsnedsättning i motsvarande ålder. Enligt lagen Socialförsäkringsbalken kan du ansöka om merkostnadsersättning innan 65-årsdagen och då för merkostnader gällande ett antal utpekade poster. De beskriver Neuros rättsombudskoordinator Magnus Andersson i På rätt sida.

160 på Ms-gala i Hudiksvall

När Ida Runnfors-Danneskog från Harmånger drabbades av den neurologiska diagnosen multipel skleros, ms var hon mitt i livet med man, fem aktiva barn och ett nystartat företag. Nu ett och ett halvt år senare vill hon bidra till forskningen kring ms genom Neurofonden och har nyss genomfört en stor lokal Ms-gala.

Magasinet innehåller dessutom en hel del mer än ovanstående.

 

Innehållsansvarig: Håkan Sjunnesson

Bli medlem idag!

Rådgivning & stöd, gemenskap och opinionsbildning. För 32 kronor i månaden.

Jag vill gå med idag!

Stöd oss

Din gåva gör att vi kan fortsätta kämpa för tillgång till god neurologisk vård i hela Sverige.

Ge en gåva

Någon att prata med

Våra diagnosstödjare vet hur det är att leva med neurologisk diagnos.

Ring eller mejla

Neuroförbundet som podd

Möt människor som lever med, forskar om, eller berörs på andra sätt - av neurologiska diagnoser.

Lyssna på Neuropodden

Neuro finns i hela landet

I samband med beskedet om en neurologisk diagnos eller skada tar livet ofta en ny vändning. Massor av frågor behöver få svar och en ny livssituation kan behöva hanteras. Att då få kontakt med personer som har egna, liknande erfarenheter kan för många vara särskilt givande och utvecklande.

Hitta din förening