Vi har stor förståelse för att många av oss är oroliga för coronavirusets framfart. Självklart vill vi alla undvika smittspridning och tar situationen på allvar. Samtidigt är det viktigt att vi fortsätter hålla kontakt med varandra och göra saker för att ha lite glädje i vardagen. Därför har vi skrivit ner några punkter som vi hoppas kan inspirera till fortsatt gemenskap och att må så bra som möjligt.

Mötas på nya sätt

Att hålla kontakten och prata med varandra är skönt när man oroar sig eller bara känner sig ensam. Vi kan ringa varandra, kanske använda Facetime, Skype eller något annat digitalt verktyg för att ta en digital fika och se varandra under samtalet. Vi på Neuro har också öppnat upp ett nytt digitalt diskussionsforum där du mycket gärna får skriva dina tankar och frågor neuro.se/forum

Som medlem hos Neuro kan du få prata med någon av våra diagnosstödjare.

Vad blir du glad av att göra?

När olika aktiviteter ställs in är det lätt att känna sig uttråkad och isolerad. Istället för att fastna framför tv-programmen kan det kännas kul att göra något kreativt. Plocka fram lite pennor och färger, saknar du inspiration så finns mängder med instruktionsfilmer på Youtube. Det kanske finns tid att läsa en bok eller lyssna på en ljudbok. Varför inte baka något härligt bröd. Vissa utställningar har öppnat upp digitala visningar, som trädgårdsmässan nordiskatradgardar.se den 26 mars på Facebook. Vill du ha lite tips på engelska så gå in på artsandculture.google.com

Motionera hemma

Att röra på kroppen är bra både för blodcirkulation, för hjärnan och för att bli lite gladare. Att komma ut i friska luften en stund gör gott. Motion frigör också endorfiner som lindrar oro och gör att du mår bättre. Vill du göra något enklare pass kan du få mängder med inspiration på Youtube. Neuros förening i Malmö bjuder in till ett digitalt Zumba-pass den 25 mars, länk till digitala aktiviteter på Neuros forum. Kanske kommer fler liknande så håll utkik.

Äta gott?

Har du ont om idéer på vad du ska äta? Det finns mängder av enkla och snabba recept att leta efter på nätet och fina instruktioner på Youtube. Magen mår bra av fibrer, frukt och grönt. Kanske kan du få inspiration på food pharmacy som drivs av två svenskor.

Sova gott

Sömn hjälper kroppen att läka och stärker immunförsvaret. Försök att hålla vanliga rutiner för att inte rubba sömnen, vilket lätt händer om man vänder dygnet. Det är lättare att se ljust på livet om du är utvilad. Se till att varva ned på kvällen, kanske ta en dusch eller ett bad och vädra sovrummet innan du lägger dig. Vissa tycker det är skönt att lyssna på avslappning eller lugn musik innan de somnar men undvik sociala medier i mobilen innan du ska sova.

Hjälpa varandra

Forskning visar att vi mår bra av att hjälpa varandra. Nu när coronautbrottet fått oss att ändra våra rutiner har flera fina initiativ tagits för att hjälpa varandra. Affärer öppnar extra tider för riskgrupper att handla och hittar olika lösningar att leverera matkassar hem till människor. De som erbjuder sig att handla åt grannen som är sjuk. Företag ställer om sin produktion för att tillverka handsprit och munskydd till sjukvården. Se vilka initiativ som finns i din närhet, både som du själv kan ta del av och som du kan hjälpa till med.

Varma hälsningar! Från oss alla på Neuro

Senast redigerad 26 mars 2020