Händelserik femdagarsturné

Intensiv och inspirerande vecka på Valjeviken i Sölvesborg.

22 deltagare från Halland – från Våxtorp i söder till Kullavik i norr och med blandade åldrar från 30 till 80 år – upplevde en händelserik vecka (27-31 mars) på Valjeviken, en samlingspunkt för hälsa och personlig utveckling inklusive folkhögskola, rehabilitering, vårdcentral och konferensverksamhet.

Femdagarskursen, titulerad ”Prova på rehabiliteringsinsatser – inriktning muskler, balans och fatigue”, i västra Blekinge – med intilliggande bokskog och hav som naturskön fond – innehöll föreläsningar i Valjevikens regi med läkare/neurolog, kurator, arbetsterapeut och sexolog.

Mindfulness och tips på hjälpmedel i vardagen ingick också bland programpunkterna och dessutom erbjöds fysisk aktivitet som vattengymnastik, sittgympa, ballongbadminton och populära inslaget fläskboll.

Syftet med femdagarsturnén – att genom föreläsningar och praktiska övningar få kunskap om neurologisk diagnos samt hur rätt rehabiliteringsinsatser kan ge förbättrad livskvalité – slog väl ut, anser kursledaren Carina Holgersson, tillika ordförande i Neuro Halland.

– Vi har fått väldigt positiv respons från deltagarna. Förväntningarna infriades och mer därtill. En stimulerande, späckad och glädjefylld vecka med utbyte av erfarenheter, skratt och allvar och möjlighet att både organiserat och spontant träffa andra i likartad situation, konstaterar Carina, som även tog tillfället i akt att föreläsa kring sin egen hjärntrötthet.

”Utvecklande”

Från Neuro Halland medverkade, utöver Holgersson, styrelseledamoten Emil Bengtsson och kanslisten Thomas Johansson.

”Tankeväckande”, ”Utvecklande”, ”Igenkänning”, ”Gemenskap”, ”Andra perspektiv”, ”Kloka människor”, ”Lyckad utmaning”, löd några av deltagarnas rubriker i samband med den efterföljande utvärderingen.

– Att sy ihop ett varierat schema med såväl teori som fysisk aktivitet är en utmaning, men tack vare deltagarnas entusiasm och konkreta feedback kan ett bra koncept vässas till ytterligare – förhoppningsvis redan vid nästa resa till Valjeviken 23-26 april, en tredagarskurs med ett fåtal platser kvar, avrundar Carina Holgersson.


Fläskboll där samtliga fick prova på rullstol.