Mjuk pepparkaka

Mjuk pepparkaka är en kaka som alltid funnits med på vår jul. Därför skickar vi med recept som förhoppningsvis skall passa alla.

Mjukpepparkaka

2 st    Ägg
3 dl    Socker
1,25 dl Fil eller grädde
2 msk Smält smör
3 dl    Vetemjöl
2 tsk  Kanel (mald)
1 msk Nejlikor (mald)
1 tsk   Bikarbonat

  1. Sätt ugnen på 200°C
  2. Smörj och bröa en form.
  3. Blanda samman de torra ingredienserna.
  4. I en annan skål vispas ägg och socker vitt och pösigt.
  5. Blanda ner smör och fil i äggblandningen.
  6. Därefter vänder du försiktigt ner de torra ingredienserna i ägg­smeten.
  7. Häll den färdiga smeten i den smorda och bröade formen.
  8. Grädda på nedersta falsen i ca 30 minuter.
  9. Vänta en liten stund innan du stjälper upp kakan på serveringsfatet.
    Vill du dekorera kakan behöver du vänta tills den är helt kall.



Dekoration

Här har jag dekorerat kakan med vanlig kristyr, färska lingon och lite florsocker.
(Går jättebra med frysta lingon.)

Kristyr
1 dl/ 60 g Florsocker
1-2 tsk Vatten

Börja med 1 tsk vatten och blanda samman. Blir smeten för hård ta lite mer vatten.

Skulle du vara allergisk följer här två andra recept.

Goda även om du inte är allergisk.


Gluten- och nötfri mjuk pepparkaka

150 g Smör eller 1,2 dl olja
2 dl    Farinsocker
5 tsk  Pepparkakskryddor eller
2 tsk kanel, 2 tsk nejlikor och 1 tsk ingefära
1 tsk  Bikarbonat
1 krm Salt
2 dl    Laila Blå eller annan glutenfri mjölblandning
+ 2 msk för att bröa formen
0,75   dl Rårörda lingon
0,5 dl Yoghurt
3 st    Ägg vispas sönder lätt

  1. Sätt ugnen på 175°C
  2. Smörj och bröa en form.
  3. Blanda först alla torra ingredienser.
  4. Rör därefter i alla våta ingredienser försiktigt.
  5. Häll smeten i formen.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 min.
  7. Vänta en stund innan du stjälper upp kakan.

Tant Violas äggfria pepparkaka

3 dl   Mjöl
3 dl   Strösocker
1 tsk Kanel (mald)
1 tsk Nejlikor (mald)
1 tsk Bikarbonat
1,5 msk Lingonsylt
2,25 dl Filmjölk

  1. Sätt ugnen på 200°C
  2. Smörj och bröa en form.
  3. Blanda alla torra ingredienser.
  4. Rör i lingonsylten och filen.
  5. Häll smeten i den välsmorda och bröade formen.
  6. Grädda på nedersta falsen i ca 30 minuter.
  7. Låt kakan svalna innan du stjälper upp den på serveringsfatet.
    Vill du dekorera väntar du sedan tills kakan är helt kall.

 

 

Ann-Christin Östlund
vid kamera & tangenter