Välbehandlad spelar Emma Lundh sin viktigaste match mot skovvis ms

Hon är anfallare och har spelat i landslaget, varit fotbollsproffs i engelska Liverpool och är sedan 2017 en av spelarna i damallsvenska klubben Vittsjö GIK. Men för Emma Lundh är ändå hennes hittills svåraste matchmotståndare ms, multipel skleros. En neurologisk diagnos hon började känna av för några år sedan. Hör intervjun med henne i Neuropodden!

Anfallsspelaren Emma Lundh passerar mittlinjen på vänsterkanten och sträcker sig efter den aningen för långt spelade passningen. Hon fångar ändå bollen skickligt med vänsterfoten och lurar den försvarande motståndarbacken genom att finta ytterligare till vänster. Efter att ha rundad henne för hon bollen in mot straffområdet och får skottläge...
Träningspasset för henne och övriga spelare i Vittsjö GIK, pågår på den legendariska hemmafotbollsarenan i det nordskånska samhället Vittsjö. Flera av spelarna är engelskspråkiga så språket som tränaren använder är engelska.

 

2012 tog sig laget upp i Damallsvenskan och har hållit ställningen där sedan dess.
För den som har läst Max Lundgrens klassiska ungdomsboksserie om ”Åshöjdens bollklubb”, finns det något av en parallell historia här, med detta Vittsjölag. Nämligen laget från det lilla skånska samhället som satsar intensivt under några år och mirakulöst tar sig upp genom divisionerna. För Vittsjös del ända till toppserien.


Svarar väl på bromsmedicinen

Emma Lundhs löparsteg över fotbollsarenans finklippta gräsmatta är lätt idag, jämfört med de senaste årens tuffa match hon parallellt genomfört mot sina svåra neurologiska symtom. Till slut kunde läkare fastställa symtomen till diagnosen multipel skleros, ms. Med den klargjord började den medicinska behandlingen.

 

Hennes neurolog satte in off label-läkemedlet rituximab mot den inflammatoriska neurologiska sjukdomen. Hon svarar väl på behandlingen och mår nu bra.
Emma har också fått veta att om hon skulle behöva i framtiden, finns det en ännu mer effektiv möjlighet. Det rör sig i så fall om en blodstamcellstransplantation. En inte helt riskfri, tuff men effektiv behandling som till viss del liknar en cytostatikabehandling mot cancer.


- Men jag orkar inte gå omkring och oroa mig för vad som kan komma. Just nu mår jag bra och jag försöker leva här och nu och prestera så bra jag kan. Jag känner mig också bättre och bättre i kroppen nu med den behandling jag får och jag känner verkligen att jag har mycket kvar att ge inom fotbollen, om jag får vara fri från andra skador, säger Emma Lundh.

 

Fick till slut diagnos fastställd

Hon beskriver sig själv som en positiv och envis men ibland skeptisk och känslostyrd 29 årig tjej. I 20-årsåldern kände Emma av en trötthet i kroppen och därför sökte hon vård för att få veta, utan resultat. 2012 ville läkarna göra en hjärnröntgen eftersom hon led av en hel del yrsel och migrän.
- Fast varken blodvärden eller röntgenbilder visade något fel i mig. Det spelade heller ingen roll hur mycket jag än sov. Jag var trött ändå och jag kände mig seg i huvudet och tyckte det var jobbigt att tänka efter och svara på frågor. Det var fruktansvärt och tröttheten förklarades med att jag tränade hårt på elitnivå.


- Jag hade strama, tunga ben till och från efter 2014 då jag i backspegeln hade mitt första tydliga skov. I början av 2017 fick hon som ”bullar under fötterna”, blev bortdomnad upp till midjan och en brännande känsla i händer. Under den här tiden fungerade inte hennes fotbollsspel speciellt bra fast hon fortsatte på elitnivå.

 

Symtomen påverkade också hennes psyke och äntligen, efter två år med svåra symtom, fick hon i februari 2017 till slut svar på vad som var fel i kroppen. Fördjupade undersökningar med MR-kamera visade på inflammatoriska skador med ärrvävnad i vissa delar av hjärnan. Detta kallas också ms-plack och är beviset för diagnosen ms.

 

Strulig skoltid men vill satsa på unga

Skoltiden var rätt strulig för henne, det erkänner hon utan omsvep. Delvis för att hon egentligen bara hade fotboll som intresse. När hon nu börjat spana in i framtiden, bortom jobbet i fotbollsskor, växer engagemanget för det andra intresset; barn och ungdomar.

 

Därför lyder hon nu sin mamma och är i full färd med att läsa färdigt en utbildning som barnskötare, för att kunna försörja sig i framtiden.


- Barn och ungdomar vill jag gärna arbeta med på något sätt och jag gör det lite redan nu, bredvid fotbollskarriären. Men eftersom jag förhoppningsvis har ett par år kvar på toppnivå, så har jag inte planerat framåt utanför fotbollen egentligen. Även om jag känner att kroppen inte fungerar lika bra som innan symtomen började.

 

Mörker med gråt och migrän

Emma Lundh har fyra bröder, pappan jobbar med IT och mamman är sjuksköterska och det är klart att familjen har påverkats av hennes ms-sjukdom. Ibland mer än hon själv. Samtidigt har hon haft perioder, där hennes humör dippat.


- Jag hade 2-3 dagar vid några tillfällen första halvåret efter diagnos, när jag mådde väldigt dåligt psykiskt och tyckte allt var becksvart. Stängde in mig med migrän och gråt och tyckte att livet var över. Fast det var som att jag rensade kroppen från alla jobbiga känslor och tankar vid de tillfällena i ensamhet och kort där efter mådde jag bra en period igen. Jag alltid kunnat torka tårarna och gå vidare, berättar Emma Lundh.

 

Vågade länge inte berätta

Emma hade alltså märkt av sina konstiga neurologiska symtom under flera år och diagnosen MS ställdes för ett och ett halvt år sedan. Trots det var det först i våras hon berättade offentligt om sin situation.


- Vi spelar ju på elitnivå och ställer krav på varandra att hela tiden, att prestera så bra som möjligt. Och det har ju varit några lagkamrater i de lag jag spelat i, som tyckt att det var märkligt att jag inte tränat extra, när jag behövt men inte orkat. Jag hade också problem med en höft och den kunde jag ju skylla på en period. Så jag får delvis skylla mig själv som inte berättat som det var, när lagkamraterna inte förstått varför jag mått dåligt ibland, medger hon.


Sökte förebild då och vill bli en nu 

- Så när jag nu äntligen berättade, tycker många synd om mig och undrade hur jag mådde. Det var nog några som fick en tankeställare över hur lätt man dömer folk utan att faktiskt veta bakgrunderna till saker. Men min behandling är så bra nu, så jag tror faktiskt inte att någon längre tänker på de alls.
Hennes kändisskap som fotbollsspelare gör att hon har ögonen på sig som förebild och hon vill gärna visa andra att det går bra att leva med ms.


- När jag fick min diagnos satt jag och googlade en hel del för att hitta exempel på människor med ms som mådde bra trots allt. Och kan jag vara en person som andra nu googlar fram som ett sådant exempel, känns det väldigt bra, tycker Emma Lundh.

 

Symtomen slog till i Liverpool

Emma Lundh är utan tvekan en riktigt skicklig fotbollsspelare och tror att hon fått sin gåva främst från mamma. 

 

- Mamma säger att hon var väldigt snabb på att springa som ung, så snabbheten kommer nog från henne, säger Emma och på frågan vilka som är hennes egna styrkor så tycker hon nog att hennes bollkontroll fungerar bra och så är hon ju rätt lång och har bra fysik. Detta gjorde att hon blev värvad som proffs till den legendariska engelska klubben Liverpool. Det blev ett spännande år, men tyvärr fick hon känna av sina MS-symtom allt mer då.

 

- När jag kom hem från proffsåret i Liverpool mådde jag inte alls bra i kroppen och det var folk här hemma som tyckte att jag varit överskattad som spelare, när jag inte längre kunde prestera så bra. Men det var då som de svåraste symtomen slog till men jag berättade ändå inte som det var, av rädsla för vad folk omkring mig skulle tycka, berättar Emma Lundh. 

Mötte värme när hon till slut berättade

Men till slut fick hon mod nog att berätta om sin diagnos och de flesta i hennes omgivning förstod och mötte henne med värme. Hennes viktigaste match har hon nu vunnit, tack vare den framgångsrika neurologiska forskningen på skovvis ms. Hon fick till slut diagnossvar på märkliga sjukdomssymtom och får dessutom en väldigt effektiv bromsande behandling.

 

Idag finns ett tiotal effektiva bromsmediciner mot skovvis MS och tack vare det svenska skattefinansierade sjukvårdssystemet, kan i princip alla få tillgång till någon av dem, oavsett personens inkomst.


Epilog i TV-sporten

En vecka efter den här intervjun gjordes i nordskånska Vittsjö, visar TV-sporten rafflande bilder från Vittsjös hemmamatch mot serieledande Piteå. Anfallaren Emma Lundh får i första halvlek en passning och driver bollen mot Piteås mål. Med några snabba steg får hon skottläge strax utanför straffområdet och skjuter en hårt skruvad boll med högerfoten.

 

En andlös sekund senare, rasslar det distinkt till i nättaket ovanför den sprattlande målvaktens händer. Hemmajublet visar inga gränser när Vittsjö tar ledningen med 1-0 och efter ytterligare 70 hårda minuter vinner de över serieledarna med 2-1.

Text & foto: Håkan Sjunnesson /Neuro.

 

Emma Lundhs fotbollskarriär hittills

Emma Lundh började sin fotbollskarriär som 16-åring och spelade de först åren i IFK Viksjö, Bele Barkarby IF och IF Brommapojkarna. 2006 debuterade hon i Allsvenskan för Hammarby IF, 2007 spelade hon för Djurgårdens IF och 2008 för AIK.
Säsongen 2012 värvades Lundh av Linköpings FC och så åter några säsonger för AIK. 2015 lånades Lundh ut till norska LSK Kvinner FK och i januari 2016 värvades Lundh för ettårskontrakt i engelska Liverpool. I januari 2017 återvände hon till Sverige för spel i Vittsjö GIK i damallsvenskan.
Emma Lundh debuterade för Sveriges U17-landslag 2005 och spelade i både U19-landslaget och U23-landslaget. 2014 debuterade Emma Lundh för A-landslaget, där hon spelade två säsonger.

 Hör intervjun med Emma Lundh här i Neuropodden!

 


En av Emma Lundhs kvaliteter är den formidabla bollkontrollen. Foto och reportage i Neuropodden: Håkan Sjunnesson /Neuro.