Psykoterapeuten Lennart Björklund och anhörigkonsulenten Tina Hermansson föreläste om olika former av hjälp som närstående/anhöriga kan få och Ann Thelander och Magnus Andersson var Neuros medarbetare som höll i seminariekvällen i Göteborg. Foto: Håkan Sjunnesson / Neuro.

Om tålamodet att vara närstående – hör psykoterapeut i Neuropodden

När en allvarlig neurologisk diagnos slår till och drabbar en person, påverkas hela den personens familj. Den som är skadad eller sjuk har sin kris att hantera men det gäller också den som är anhörig. Hör intervjun med Lennart Björklund i Neuropodden. Han är psykoterapeut med många års erfarenhet att möta människor i olika situationer.

Alla närstående personer får något nytt att förhålla sig till när en neurologisk sjukdom eller skada slår till i en familj eller vänskapskrets. Det kan bli riktigt jobbigt och får man inte hjälp att hantera sin nya vardag, kan situationen bli ohållbar.

Lennart Björklund är en pigg 77-årig fortfarande aktiv psykoterapeut med många års erfarenhet att möta människor i olika situationer. Och inte minst när det handlar om att vara närstående eller anhörig till en person som har fått en mycket långvarig eller till och med kronisk diagnos/sjukdom med mindre eller större funktionsvariation. Han har många tänkvärda tankar och delar med sig av sin kunskap i den här podcastintervjun, inspelad av Neuropoddens reporter Håkan Sjunnesson i Göteborg hösten 2018. Göteborgs stads anhörigkonsulent Tina Hermansson är också intervjuad om praktiska råd för den som är närstående och behöver hjälp för att orka med sin och familjens situation.

Påfrestningar för båda

Socionomen, psykoterapeuten och diakonen Lennart Björklund har arbetat med människor i samtal i olika former under hela arbetslivet. Både mellan fyra ögon och i gruppsamtal. Det har handlat om olika terapier, handledning och med habilitering. All hans erfarenhet av människor i olika kriser har också gjort honom till en uppskattad föreläsare. Inte minst om teman kring att vara närstående och anhörig när den man lever med får en svår skada eller sjukdom.

Det kan innebära mycket stora påfrestningar när stress, sömnbrist och ständig passning får tålamodet att tryta i relationen. Han tycker att närstående är ett bättre ord än anhörig, eftersom anhörig är så förknippat med bara familjemedlemmar. Men riktigt nära personer kan ju mycket väl också vara nära personliga vänner.

Känd för sitt klarspråk

Lennart Björklund har också gjort sig känd för att med sin ålders och samtalserfarenhets rätt, tala klarspråk, också om lite känsliga ämnen. När en medmänniska förändras mycket kan omgivningen känna obehag för den som är sjuk eller skadad.

- Jag kan bekräfta människor med att säga att det faktiskt kan kännas riktigt vidrigt. Man kan komma i det läget att man rent av känner avsmak för den man lever med när personen har förändrats mycket, både i kroppen och i knoppen. Att man helt enkelt inte står ut längre, trots att man en gång älskade personen.
-
Men det är inte den personligheten längre. Och visst är det många som fortsätter att kämpa som en god medmänniska och äkta man eller hustru. Det finns många anhöriga som får hjälp utifrån på olika sätt och faktiskt klarar av att leva vidare med den närstående som inte längre är den hen var en gång i tiden.
-Men ibland kanske man för sin egen hälsas skull, måste ta steget och bryta upp.

Många kämpar som närstående

- Och man ska veta att det är väldigt många närstående där ute som verkligen sliter hårt för att vara en god närstående/anhörig.
Lennart Björklund berättar om en kvinna som efter en föreläsning berättade för honom om ett gammalt par som fortfarande levde lyckliga tillsammans efter 70 år. Folk frågade vad de hade för recept för att lyckas. ”Jo vi har inte tappat kärleken för varandra samtidigt”

- Och det tror jag är en fin sak och så skulle många tänka. Visst kan man svalna periodvis för den man lever med men då gäller det för den andre att finnas kvar och hoppas att kärleken åter blir besvarad. Så hade de levt och hittat tillbaka till varandra gång efter gång, säger Lennart Björklund.
- Sedan kan det ju också vara fascinerande att få följa en människa med stora funktionsvariationer genom svåra tider tillsammans. Det kan vara många tårar tillsammans när livet inte blev som det var tänkt tillsammans. Men efteråt när vandringen tillsammans är över och personen har gått ur tiden, kan det kännas som att man fått en stor gåva, som man har lärt sig otroligt mycket av.

Tre otillåtna saker som närstående

Det finns åtminstone tre saker man inte får göra som närstående och anhörig, enligt Lennart Björklund.
- Man får inte ta över sin sjuke/skadade familjemedlems liv, man får inte springa och gömma sig för den nya situationen och man får inte bli en bitter person.
Lennart Björklunds samtalserfarenhet är att det i princip aldrig är enkelt att vara närstående när ens närmaste är sjuka, skadade och/eller mår dåligt under längre perioder av något skäl.
- Jag har nog inte träffat någon som tycker den situationen är enkel, säger Lennart Björklund.

Håkan Sjunnesson / Neuro.

Inspelad föreläsning

Här kan du ta del av inspelad föreläsning med psykoterapeuten Lennart Björklund och anhörigkonsulenten Tina Hermansson. De talade om olika former av hjälp som närstående/anhöriga kan få. Ann Thelander och Magnus Andersson var Neuros medarbetare som höll i seminariekvällen i Göteborg hösten 2018. 

Vänligen godkänn marketing cookies för att kunna se videon

 

  
Lennart Björklund och Tina Hermansson kan mycket om hjälp och stöd till närstående och anhöriga. Något som också förbundet Neuro arbetar mycket med. Foto: Håkan Sjunnesson / Neuro.