Ökande intresse för neurologi - men fortsatt brist på neurologer
Svenska Neurologföreningen har ungefär 430 medlemmar. 2015 saknades runt 100 specialister och idag uppskattar man att motsvarande siffra är cirka 150. De senaste fem åren har det gått både framåt och bakåt. Intresset för neurologi är stort och det är lätt att rekrytera ST-läkare. Dock är den medicinska utvecklingen inom specialiteten snabbare än vad kompetensförsörjningen hinner med.
Sjukhusläkaren.se ställer flera frågor till Svenska Neurologföreningen:
Har det gått framåt eller bakåt sedan 2015?
Konstigt nog både framåt och bakåt.
Varför framåt?
Det finns ett stort intresse för neurologi. Unga läkare verkar tycka att det är en spännande specialitet. Det är alltså ganska lätt att rekrytera ST-läkare.
Varför bakåt?
Återväxten parerar någorlunda pensionsavgångar, men det räcker inte i en specialitet som medicinskt kan göra mer och mer. Specialiteten utvecklas snabbare än vad kompetensförsörjningen hinner med.
Saknas det specialister inom neurologin?
Ja. Cirka 150. En rimlig nivå vore 65 neurologer per miljon invånare.
Vad har hänt de senaste fem åren som har påverkat dagens läge?
Medicinsk utveckling inom specialiteten, samtidigt besparingar eller uteblivna resurstillskott hos vårdgivarna.
Hur ser framtidsprognosen ut? (Fem till tio år framåt)
Det är svårt att säga och beror på om vårdbehov eller anslag får styra. Men jag är optimistisk och tror att vi på fem och säkert tio års sikt har betydligt fler neurologer, eftersom huvudmännen kommer att inse behovet.
Vilka förslag till åtgärder har ni (för att komma tillrätta med en eventuell brist)?
Jämn och stabil utbildning av ST-läkare. Det går inte att ”massutbilda” neurologer – det är en väldigt klinisk specialitet, men vi kan hålla en hög och jämn utbildningstakt. Vi driver också frågan att arbetet med intyg behöver minska – de neurologer som finns ska fokusera på diagnostik och behandling.